NavMenu

Đedović Handanović: Na remontu pančevačke Rafinerije angažovano 3.000 radnika, prate se sve aktivnosti kako bi posao bio završen u roku

Izvor: eKapija Subota, 06.04.2024. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Cavoski)
U okviru kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo postoje određena kašnjenja, od dva do tri dana, u odnosu na plan, ali je postignut dogovor da se u narednih deset dana, zajedno sa NIS-om, intenzivno nadgledaju aktivnosti na remontu, kako bi odstupanja ostala minimalna, a Rafinerija što pre ušla u pun kapacitet, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je Rafineriju nafte Pančevo, a u toku posete je istakla da je angažovano više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače. Ona je podsetila da je vrednost radova na remontu Rafinerije približno 95 mil EUR.

- Imajući u vidu obim i kompleksnost ovih radova, ministarstvo zajedno sa republičkim inspektorima, rukovodstvom NIS-a i svima koji su uključeni u izvođenje remonta, prati sve aktivnosti kako bi posao bio završen kvalitetno i u predviđenom roku. Cilj je da, posle remonta, proizvodnja i rad Rafinerije budu još pouzdaniji, što znači i veću sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta - ukazala je Đedović Handanović koja je tokom posete Rafineriji razgovarala sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom ove kompanije o dinamici aktivnosti na remontu.

Đedović Handanović je predočila da su zalihe nafte i naftnih derivata trenutno na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje i dodala da je NIS u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont, koje su trenutno približno 50% veće nego što je uobičajeno.

- Ovaj remont je najveći poduhvat koji se izvodi otkad je obnovljen rad Rafinerije nakon NATO bombardovanja - kazala je ona.

Direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS Vladimir Gagić rekao je da je kapitalni remont koji je u toku u Rafineriji nafte Pančevo najkompleksniji u njenoj istoriji.

On je naveo da investicioni projekti, koji su obuhvaćeni remontom, treba da omoguće obnavljanje resursa i njihov pouzdaniji rad, ali i dalje unapređenje procesa proizvodnje i zaštite životne sredine.

Podsetimo, remont je počeo pre nešto više od mesec dana kada je najavljeno da će trajati do 17. aprila. Kako je tada precizirano, to podrazumeva planske remontne i investicione radove na većini procesnih postrojenja koji će omogućiti unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivačkom kompleksu NIS-a.

Sve aktivnosti, kako je ukazano, izvode se u skladu sa strogim ekološkim standardima i pravilima bezbednosti i zdravlja na radu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.