NavMenu

Rafinerija nafte u Pančevu mora u remont - Da li će veći uvoz dovesti do rasta cena goriva na pumpama?

Izvor: Danas Petak, 23.02.2024. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Cavoski)
Rafinerija nafte u Pančevu ove godine će ići u redovan kapitalni remont i u periodu u kojem on bude trajao neće biti proizvodnje naftnih derivata u tom pogonu, te će zbog toga uvoz goriva u Srbiju biti veći za 22% nego prošle godine, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima u domaćem naftnom sektoru.

Naime, pančevačka Rafinerija nafte u vlasništvu Naftne industrije Srbije je jedina u zemlji i ne postoji druga koja bi mogla da proizvodi nedostajuće količine goriva što automatski znači da će uvoz morati da se poveća kako bi se obezbedilo kontiuirano snabdevanje potrošača.

Stručna javnost pak smatra da bi takva situacija mogla da dovede do povećanja cene goriva, da ugrozi snabdevanje poljoprivrednih proizvođača dizelom po nižoj ceni (što je sad slučaj) kao i da dovede do propadanja manjih benzinskih pumpi koje neće moći da podnesu rast cena.

Podaci iz Energetskog bilansa za tekuću godinu, koji donosi Vlada Srbije, kažu da će u ovoj godini uvoz naftih derivata biti veći za 22% u odnosu na onaj iz prošle.

Tako se procenjuje iako bi istovremeno domaća proizvodnja nafte trebalo da pokrije 20% potreba za "crnim zlatom" u Srbiji, a predviđen je uvoz nafte za 9% niži nego prethodne godine.

Izvor Danasa, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da Rafineriji nafte u Pančevu ove godine predstoji redovan kapitalni remont, nužan kako bi mogla nesmetano da obavlja svoju proizvodnu funkciju, koji će trajati više meseci.

- Ne postoji nijedan drugi razlog koji bi mogao da dovede do povećanja uvoza goriva u količini koja je procenjena. Shodno tome, očekivano je da će do remonta doći u ovoj godini. Reč je o procesu koji je nužan i dobro je što će remonta biti. Nedostajuće količine goriva za potrebe domaćeg tržišta trgovci će nadoknaditi iz uvoza te ne bi trebalo očekivati bilo kakve nestašice u maloprodaji - navodi naš sagovornik.

Sa druge strane, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić za Danas objašnjava da je reč o značajnim količinama goriva koje treba nadomestiti i ističe da će za to biti potrebno obezbediti dovoljan broj barži za prevoz naftnih derivata.

- U Srbiji ne postoji mogućnost dostavljanja goriva kroz cevovode tako da je jedino ostvarivo to da se naftni derivati, u periodu dok Rafinerija nafte u Pančevu ne bude radila, dovoze baržama iz Mađarske preko Dunava. Pitanje na koje bi odgovor trebalo da daju nadležni je da li će biti obezbeđeno dovoljno barži za taj prevoz. Kao, i da li postoje uskladištene rezerve naftnih derivata iz kojih bi mogle da se obezbede dovoljne količine kako bi se izbegle nestašice - kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je na snazi uredba koja zbog energetske krize propisuje maksimalno dozvoljene cene goriva u maloprodaji, do poskupljenja naftnih derivata na pumpama u periodu remonta će najverovatnije doći.

- Znatno je jeftinije kada prerađujete naftu u domaćoj rafineriji nego kada morate da kupujete gorivo na berzi. Te troškove će trgovci morati da ugrade u svoje cene i gorivo će poskupeti. Postavlja se pitanje kako će nadležni u toj situaciji obezbeđivati jeftiniji dizel za poljoprivrednike na pumpama NIS-a. Ono što je izvesno je da će veće nabavne cene goriva dovesti u pitanje egzistenciju vlasnika malih benzinskih pumpi koji su i već sada u prilično teškoj situaciji - navodi Rakić.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović pak smatra, da u slučaju da nabavna cena dodatnog uvoza bude značajno veća od one koja je važeća za gorivo proizvedeno u Rafineriji nafte u Pančevu ipak ima prostora da država reaguje i da vozače zaštiti od povećanja cena u maloprodaji.

- Ako bi do toga došlo, Vlada Srbije ima mogućnost da smanji akcize na derivate nafte, koje su i inače veoma visoke, i da na taj način amortizuje poskupljenje nabavke goriva - objašnjava naš sagovornik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.