NavMenu

Projekat od 210 mil EUR kod Ulcinja i dalje čeka realizaciju - Ponovo će se ocenjivati ponude za gradnju SE Briska gora

Izvor: eKapija Petak, 24.11.2023. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/mrganso)Ilustracija
Izgradnja solarne elektrane (SE) Briska gora po svemu sudeći neće početi skoro, a iako je jedan od ključnih uslova za realizaciju projekta usvajanje izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) za tu opštinu, sada slijedi i formiranje nove tenderske komisije čiji će zadatak biti ocjena dokumentacije dostavljene na javnom pozivu.

Naime, na tenderu objavljenom u maju 2018. godine posao je kao prvorangirani ponuđač dobio konzorcijum kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Fortum. Drugorangirani je bio konzorcijum IREDL, dok je ponuda konzorcijuma Montesolar, ocijenjena kao formalno neispravna.

- U sudskom postupku, koji je uslijedio, Upravni sud je donio presudu kojom je usvojena tužba Montesolara i poništena odluka tenderske komisije. U cilju izvršenja sudske presude i prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ovog važnog projekta, Vlada je zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da obrazuje novu tendersku komisiju za ocjenu dokumentacije dostavljene po javnom pozivu - saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo, ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju SE na Briskoj gori kod Ulcinja između Vlade i konzorcijuma kompanija potpisan je krajem 2018. godine. Prema ranijim najavama EPCG, bilo je planirano da realizacija investicije počne 2020. godine, a proizvodnja krajem 2021. godine, što se nije ostvarilo. Do danas je ugovor aneksiran više puta.

Izgradnja SE planirana je u dvije faze. Prva obuhvata izgradnju i priključenje solarne elektrane snage 50 MW sa pratećom infrastrukturom i njeno priključenje na sistem i očekivane godišnje proizvodnje oko 90 GWh, dok druga podrazumijeva izgradnju dodatnih 200 MW sa pratećom infrastrukturom i priključenjem na sistem, očekivane godišnje proizvodnje oko 360 GWh.

Investicija je vrijedna oko 210 mil EUR, od čega je vrijednost prve faze oko 46 miliona, a predviđeno je i da se uposli najmanje 226 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.06.2024.  |  Građevina

U Petrovaradinu će se graditi stambeno-poslovni kompleks sa gotovo 2.000 stanova - Ukupno 65 lamela koje čine četiri celine

Na prostoru između Trandžamentske ulice i ulica Kamenički put i Dunavske divizije u Petrovaradinu gradiće se stambeno-poslovni kompleks koji se sastoji se iz 65 lamela koje čine četiri celine. Obuhvata deo prostora denivelisanog terena preostalog nakon eksploatacije (iskopa) zemljišta na području bivšeg pozajmišta ciglane IGM Sloga. Lamele su međusobno povezane podzemnim jednoetažnim i dvoetažnim garažama. U prizemljima objekata

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.