Izvor: Mina | Ponedeljak, 26.10.2020.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Briskoj Gori gradiće se duplo veća solarna elektrana od planirane - Kapacitet sa 118 povećan na 262 MW

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Stvorene su sve pretpostavke za izgradnju solarne elektrane Briska gora na prostoru od čak 925,25 hektara, odnosno duplo većem nego što je bilo predviđeno ranije, saopšteno je iz Vlade.

Izmenama i dopunama Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinj predlaže se povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 hektara na 925,25 hektara, pišu Dnevne novine.

- Predlaže se povećanje kapaciteta solarne elektrane sa 118 megavati (MW) na 262 MW - navodi se u Vladinoj Informaciji o pripremi planske dokumentacije za potrebe razvojnih projekata.

Nedostatak prostornih planova jedini je razlog privremenog odgađanja gradnje tog energetskog objekta.

Upravo je povod za izradu izmena i dopuna PUP-a Ulcinj, bila odluka Vlade o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora, za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 MW.

Ugovorom o zakupu zemljišta u državnoj svojini je definisana izgradnja dve faze solarne elektrane, u prvoj fazi instalisane snage 50 MW, dok je u drugoj fazi predviđeno ukupne planirane instalisane snage veće od 200 MW.

- Cilj izrade izmena i dopuna PUP-a Ulcinj je povećanje planiranih kapaciteta za eksploataciju solarne energije i obezbeđenje planskih preduslova za realizaciju ugovora o zakupu zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje solarne elektrane, kao i definisanje smjernica za direktno sprovođenje PUP-a za objekte namenjene privrednim djelatnostima, na područjima za koje nije predviđena izrada planske dokumentacije nižeg reda - navodi se u Informaciji.

Na Nacrt izmjena i dopuna su pristigle primedbe i sugestije Elektroprivrede (EPCG) i još 14 primedbi i sugestija zainteresovanih korisnika prostora. Sve pristigle primedbe i sugestije su razmotrene, i uvažene prilikom izrade Predloga plana u najvećoj mogućoj meri.

- Odgovori na primedbe pojedinačno su dati u izveštaju sa javne rasprave, koji čini sastavni deo dokumentacije Predloga plana - navodi se u Informaciji.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj gori, Crna Gora daje značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promenama, i pravi iskorak prema većoj energetskoj efikasnosti i nezavisnosti.

Solarna elektrana je elektroenergetski objekat višeg naponskog nivoa, kao što su termoelektrane i hidroelektrane, čija izgradnja dovodi do poboljšanja ukupnog elektroenergetskog sistema Crne Gore.

- Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama - naveli su iz Vlade.

Prostornim planom nisu definisane pozicije objekata solarne elektrane Briska gora, već će se izgradnja sprovoditi u okviru zone za izgradnju, na lokacijama koje će biti definisane na osnovu daljih analiza.

- Solarne elektrane će se graditi na lokacijama na kojima je obezbeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. Izgradnja solarnih elektrana će se sprovoditi direktnom implementacijom smernica i uslova iz izmena i dopuna PUP-a Ulcinj. U skladu sa predloženim povećanjem površine i kapaciteta solarne elektrane, definisane su dodatne mere zaštite - navodi se u dokumentu.

Solarnu elektranu Briska gora gradiće konzorcijum kompanije na čelu sa EPCG. Vlasničku strukturu konzorcijuma čine pobednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane: finski Fortum i EPCG sa po 49% udela i firma Sterling & Wilson sa 2% akcija.

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, iznosiće oko 450 gigavat sati (GWh) električne energije godišnje.

Ukupna vrednost projekta premašuje 200 mil EUR, a gradnja bi mogla da počne krajem ove ili početkom naredne godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.