NavMenu

Hrvatski "kralj žita" ulazi u zdravstveni biznis

Izvor: Bonitet Četvrtak, 19.10.2023. 11:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Žito grupa, u vlasništvu hrvatskog biznismena Marka Pipunića, završila je dva velika projekta ukupne vrednosti 46 mil EUR – specijalnu bolnicu i hotel u Čepinu u Slavoniji.

Pipunić, koga zovu i "kralj žita" jedan je od najvećih igrača u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, osigurao je finansiranje ovih projekata.

S ovim iskorakom, kako su projekti osmišljeni zajedno s kongresnim turizmom, Pipunić želi iza sebe da ostavi nešto trajnije, piše Poslovni dnevnik.

Privatna specijalna bolnica na 6.500 kvadratnih metara planirana je kao internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih delatnosti. Zapošljavaće stotinu dominantno zdravstvenih radnika. Hotel smeštajnog kapaciteta od 61 jedinice, 4 zvezdice, biće posebno prepoznatljiv po wellness prostoru veličine 1500 kvadratnih metara.


Ko je Marko Pipunić?

Marko Pipunić se na listi Nedeljnika najbogatijih ljudi u regionu nalazi na 35. mestu sa bogatstvom procenjenim na skoro 700 mil EUR. Žito grupu osnovao je 1992.godine, kao firmu za trgovinu i vrlo brzo je sa partnerom došao do velikih para.

Trgovali su prvenstveno ratarskim kulturama i repromaterijalom, a onda je 1994. godine kompanija ušla u agrobiznis kad je izgrađen silos i mlin za pšenicu u Velikoj Kopanici.


Od 2000. godine kompanija je akvizicijama i investiranjem širila poslovanje na proizvodnju mesa, ratarskih kultura, ali i na ugostiteljstvo i turizam.

Pipunić je prvi milion zaradio sa 29 godina.

- Novac je đavo. Akumulaciju ne treba trošiti na hedonizam, nego na loše godine - rekao je jednom prilikom. Jedna od stvari koje su specifične za njega je i to da ima običaj da zatraži popis najboljih studenata s tri osječka fakulteta i odmah im ponudi posao.

- Ne želim da javnost mojoj deci stvara krivu sliku o meni, da je tata neki tajkun i da je veći i sposobniji od drugih. Tata je samo čovek koji želi biti uspešan u svom poslu - izjavio je Pipunić jednom prilikom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.