Izvor: eKapija | Utorak, 07.03.2023.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izazovi porodičnih kompanija - Gde prestaje porodica, a počinje posao i šta kad biznis preraste porodicu?

Sa leva nadesno: Milovan Zvijer, Dragan Marković, Aleksandar Marković, Aleksa Vučićević i Rade Vučićević
Sa leva nadesno: Milovan Zvijer, Dragan Marković, Aleksandar Marković, Aleksa Vučićević i Rade Vučićević (Foto: eKapija)
Bez snažne i jake porodice nema ni jake porodične firme, jer na temelju porodice počiva i porodični biznis, zaključak je panela "Porodične firme i napredni nivo" održanog u okviru konferencije posvećene Danu internet domena Srbije u Centru za kulturu Vlada Divljan.

Kako je opisao razvoj i same početke nastanka kompanije ITN Group, predsednik i osnivač Dragan Marković objasnio je da je sa suprugom Verom 1992. godine osnovao privatnu porodičnu kompaniju ITN koja je nastala sa vizijom razvoja i implementacije novih tehnologija i tehnika u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Marković koji je profesor na Beogradskom univerzitetu, kaže da mu je tada plata bila oko 10 EUR i da su razmišljali da li da ostanu u Srbiji ili da se iseljavaju.

- Mašinski fakultet je tada imao izuzetno dobru plejadu profesora. Nešto što steknete tada treba da razmišljate da to primenite. Ako to nešto ste naučili ne ponudite društvu, isto je kao da ta znanja i nemate. Tada sam imao dva patenta i zahvaljujući supruzi dogovorili smo se da se upustimo u privatne vode. Ona je krenula da prodaje usluge i znanje, prodali smo 2 patenta i kasnije kreće neki drugačiji razvoj. I sam naziv kompanije ITN znači inovacije tehnologije znanje - objašnjava Marković.

Art Ival je firma koja je nastala u istom periodu kao i ITN Group. Kako navodi Aleksa Vučićević, komercijalni direktor i sin osnivača Radeta Vučićevića, prvobitna svrha je bila organizovanje maturskih balova, da bi danas bila proizvođač premium čokolade.

- U početku smo se bavili trgovinom, zatim smo počeli da pečemo kafu, a kasnije smo ušli u posao sa čokoladom i kafa je otišla u istoriju. Naš brend je Premier čokolada - pojašnjava izvršni direktor i osnivač Art Ival Rade Vučićević.


Gde prestaje porodica, a nastaje kompanija?

Govoreći o usklađivanju roditeljskih, profesorskih i poslovnih obaveza osnovač ITN Group-a kaže da na početku nerazmišljate toliko o nekim detaljima, imate energije i ona vas vuče napred.

- Bez jake i zdrave porodice porodične firme ne mogu uspeti. To sam video najbolje na primeru nemačke porodične kompanije. Ako krenemo da razmišljamo kao italijani za deset godina nećemo imati ništa posebno. Ali kad su Nemci u pitanju, od njih smo mnogo naučili. Odnosi u porodici su uređeni. Tačno se zna ko šta radi, ko je nasledenik, znaju se porodični protokoli. Deca su uvek pored vas, ne smete da se udaljite od dece, jer ako ih sipustite onda ni taj biznis nije vredan. Nama je bila suština da investiramo u decu i učili smo ih da novac ništa ne vredi bez onoga što imaju u glavi i njihovih znanja - dodaje Marković.

Kako dodaje osnivač Art Ivala, za njega je takođe na prvom mestu porodica, a sve ostalo ide u drugi plan.

- Nismo razmišljali kako će kompanija postati poznata. Hteli smo da i naša deca nešto rade u okviru firme. Od prodaje sladoleda ispred radnje, pa kasnije kad je Aleksa razvozio robu i radio u magazinu i ćerka je imala svoja zaduženja. Supruga je više računa vodila o porodici dok deca nisu stasala. Ja sam više bio u firmi - dodaje on.


"Hoću li ja za ovo dobijati neku platu?"

Kako se pak, sa tim nose mlađe generacije, odnosno druga generacija porodičnog biznisa iz svoje perspektive govorio je Draganov sin Aleksandar Marković, koji je izvršni direktor ITN Eko Povlen. Kako kaže i sam je svoj put birao kroz mašinstvo, ali je hteo da izađe van granica Srbije, nauči više pa stečena znanja donese kući. Kaže da je morao da pronađe sebe.

- Otišao sam u Švajcarsku u četvrzoj godini srednje škole. Video sam kako tamo to funkcioniše. Posle Švajcarske 7 godina sam proveo u Italiji gde sam završio osnovne i master studije. Tamo sam video i neke dobre primere. Posetio sam i radio za kompaniju Ferrero, posetio kompaniju Lavazza i druge i 2012. godine sam se vratio - opisuje svoje početke Aleksandar Marković.

Na pitanje zašto se vratio, kaže da kad se završio projekat u kompaniji u kojoj je radio više za njega nisje postojao siguran posao.

- Sa svojim tadašnjim primanjima ne bih mogao da podmirim troškove života bez roditeljske pomoći, a to nisam hteo. Video sam šta se dešava u našoj kompaniji i kako bismo mogli da unapredimo kompaniju ako bih se ja vratio. I nisam se pokajao. Trebalo mi je 3 godine da se naviknem na sistem rada ovde. I ono što bih istakao je da, ukoliko radite 12 sati u Srbiji, Italiji ili Nemačkoj, svakako ćete biti nagrađeni i taj trud će se isplatiti - dodaje on.

Aleksa Vučićević radna iskustva sticao je kroz posao u okviru porodične kompanije Art Ival. Dodaje da bi možda bilo dobro da je sticao znanja u drugim kompanijama pa da je to sve doneo u svoju porodičnu firmu.

- Kada sam došao u firmu kao zaposleni imali smo porodični sastanak i bila nam je potrebna pomoć oko organizacije. Tada sam prvi put pitao za platu i hoću li dobijati neku platu za taj posao. Otac me pogledao i rekao "ovo je naše" - uz osmeh pričaju Vučićevići.


Kako smanjiti uticaj osnivača u kompaniji?

Kompanija ITN Group sada ima preko 300 zaposlenih i kad je u pitanju prepuštanje porodičnog biznisa drugoj generaciji, potrebno je ipak dosta faktora kako biste bez bojazni mogli da prepustite posao, pričaju Markovići.

- Važna je priprema naslednika. On je već dugo izvršni direktor kompanije. Supruga i ja polako planiramo da se povučemo i to će verovatno biti za dve godine. Na samom početku, kad smo pokretali firmu, bilo je lakše. Bilo je nas 5,6 "prvoboraca" išli smo na rođendane jedni kod drugih, lakše se sve kontrolisalo. Sad je neko drugo vreme, vreme digitalizacije i verujem da smo na dobrom putu kad je u pitanju prepuštanje biznisa mlaima - objašnjava Dragan Marković.

Prema rečima Radeta Vučićevića, kad je Aleksa počeo da radi u porodičnoj firmi Art Ival, postojao je plan da on vremenom preuzima neke ingerencije.

- Aleksa se prihvatio prodaje, kasnije sam stekao potpuno poverenje da on može da radi kao direktor a kasnije kao vlasnik. Dogovorili smo se da ja budem njegov savetnik, a on će da uvaži ili ne uvaži moje mišljenje - objašnjava Vučićević kako teče proces preuzimanja.


Digitalizacija i porodični biznisi

Digitalizacija je srž današnjeg vremena pa i samog poslovanja i obavljanja poslovnih procesa, a kako dodaje Aleksandar Marković, primena digitalizacije u kompaniji na početku je bila slična prvobitnom internetu - "konektuješ se pa pukne".

- S obzirom da pokrivamo široko tržište, imali smo tržišta Alžira, Engleske, pa smo od septembra 2020. implementirali sistem Microsoft Navision. Procenili smo da oni mogu da nas podrže u narednih 10 do 15 godina u našem poslovanju i za relativno kratak period, za pola godine, implementirali smo ovaj sistem u naše poslovanje - objašnjava Aleksandar.

Ono što u ovim pričama takođe ima veliki značaj jesu i odnosi između braće i sestara odnosno naslednika. Kako kaže Aleksandar, njegov brat trenutno živi u Londonu, ali i on strateški prati poslovanje kompanije.

- Zajednički donosimo odluke. Gledamo da ga dovoljno informišemo da bi bio ukljucen iako je fizicki daleko. To je nekad izazovno, ali funkcioniše. Imamo i porodične sastanke jednom mesečno. Nas četvoro, i tu samo pričamo o poslu - kaže on.

Aleksa Vučićević kaže da je Art Ival u oktobru 2020. godine uveo onlajn prodaju i da je to bio "pun pogodak".

- Implementacija je trajala dugo, ali je sve urađeno kako treba i dana onlajn prodaja čini 12% naše celokupne prodaje - kaže on.

Kako su dodali sagovornici panela veoma je bitna uloga organizovanih porodičnih sastanaka.

- Iskustvo je pokazalo da moraju da postoje porodični protokoli. Shvatio sam da bez konsultanata mi to ne možemo da uradimo sami. Sa jedne strane smo u biznisu, sa druge strane su tu roditeljske emocije. Usvojili smo porodični protokol i počeli da održavamo porodične sastanke koji imaju sve kao i ostali sastanci. Dnevni red, zapisnik, plan i program, tačno vreme, pripremu.... Porodični protokol predviđa i situaciju tzv. prinudne predaje... Da li ljudi koji ostaju posle vas znaju gde su vam papiri, imovina, pare - zaključuje Dragan Marković i dodaje da su se u ITN Group dogovorili da kao osnivači podrže zajedničke predloge naslednika.

S. Maričić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE