NavMenu

SafeJournalists: Pretnje smrću novinaru lista Danas

Izvor: eKapija Sreda, 02.08.2023. 17:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Novinar dnevnog lista Danas Vojin Radovanović dobio je pretnju smrću na Instagramu, saopštila je organizacija SafeJournalists.

Radovanoviću je stigao komentara na priču (story) na Instagramu u kojoj je objavio saopštenje Udruženja novinara Srbije o napadu na njega od strane nepoznate osobe koji se desio krajem juna. U saopštenju UNS-a se navodi da je prošlo mesec dana od napada, a policija nije saslušala predloženog svedoka. Kao reakcija na ovaj stori, sa naloga selidbeiprevozz Radovanoviću je upućena poruka: "Tebe treba ubiti za primer gle kakav si". Pretnja je odmah prijavljena tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Vojin Radovanović za SafeJournalists mrežu rekao je da još od srednje škole, kada je pokrenuo svoj podkast, dobija sijaset uvreda, od kojih su mnoge bile i govor mržnje.

- Kod sebe sam izgradio to da sve to primim sa jednim velikim "Pa šta". Nakon fizičkog napada sam potpuno izgubio i ono malo iluzije da bezbednost novinara u Srbiji uopšte postoji. A davno sam osvestio sebi da će se napadi i pretnje ove vrste kad tad desiti. Očekivao sam ih. Pretnja je stigla sa poslovnog naloga preduzeća za selidbe, stoji i broj telefona, tako da mislim da tužilaštvu neće biti teško da pronađu ko mi je pretio "ubistvom za primer drugima". Tužilaštvo je tu da privede pravdi one koji prete i napadaju za primer drugima koji imaju iste namere. Nereagovanjem i nesankcionisanjem takvi se samo ohrabruju - zaključio je Radovanović.

Pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić kaže da i dalje imamo veliki problem sa pretnjama koje se upućuju onlajn putem.

- Veliki deo ovih pretnji ostaje van procesuiranja jer nema odgovarajućih dokaza da su izrečene direktne pretnje. S druge strane, oni koji ih izriču ostaju van domašaja jer se njihov identitet utvrđuje veoma teško - naglasio je Đurić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, poziva tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da što pre pronađe osobu koja je novinaru uputila pretnje smrću i adekvatno je kazni. Mreža apeluje na institucije da ozbiljno shvate ovakve vrste pretnji i na iste odmah odreaguju.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.