NavMenu

Uspešno lečenje tumora mozga matičnim ćelijama dobijenim iz krvi pupčanika

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.04.2011. 10:42
Komentari
Podeli

Kada je rođena Alba, devojčica iz grada Cadiz u Španiji, njeni roditelji su odlučili da sačuvaju matične ćelije iz krvi njenog pupčanika. U januaru 2007. godine, preko kompanije "Crio-Cord" iz Španije, predstavništva kompanije "Cryo-Save", oni su aplicirali za uslugu banke matičnih ćelija "Cryo-Save". Dve godine nakon rođenja dete je dijagnostikovano sa meduloblastomom, vrstom tumora mozga. Odeljenje onkologije na "Nino Jesus" bolnici iz Madrida, vođeno dr Luis Maderom, izvršili su transplantaciju matičnih ćelija. Danas je Alba devojčica od četiri godine koja vodi normalan život. Ovo je prvi slučaj u Španiji da se koriste matične ćelije dobijene iz pupčanika za ovakvu vrstu lečenja.

Proces lečenja

Proces lečenja meduloblastoma započet je hirurgijom da bi se odstranio najveći deo tumora mozga. Prateći hirurgiju, Alba je primila lečenje hemoterapijom da bi se smanjio residualni tumor i potom primila dodatnu intenzivnu hemoterapiju da bi se kompletno odstranile sve tumorske ćelije. Ali, hemoterapija ne uništava samo ćelije raka već i zdrave ćelije pacijenta kao i ćelije krvi i imunološkog sistema. Upravo iz ovog razloga imuni sistem mora biti izgrađen ponovo transplantiranjem matičnih ćelija.

S toga translantacija je izvršena koristeći matične ćelije iz njenog pupčanika, koje su prepuštene fizijatrima madridske bolnice za korišćenje u terapiji, iz glavnog centra za čuvanje "Cryo-Save" u Belgiji. Nakon transplantacije, matične ćelije migriraju ka koštanoj srži gde počinju proizvodnju belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i trombocita, tako započinjući regeneraciju krvnog sistema. Potom, nakon 60 dana od transplantacije, nove matične ćelije su transplantirane, ovoga puta iz periferne krvi deteta da bi se ubrzao sistem trombocita. Četrnaest meseci nakon transplantacije, dete je kompletno izgradilo svoj krvni sistem i počelo da živi normalan život, pored potrebnih periodičnih provera.

Prvi slučaj u Španiji

Dr Luis Madero, načelnik Odeljenja onkologije madridske bolnice "Nino Jesus", bio je odgovoran za lečenje Albe i njeno praćenje. On je naglasio da je ovo jedinstven slučaj u Španiji.

- Korišćenje matičnih ćelija da bi se regenerisao krvni sistem je veoma dugo lečenje za ovu vrstu raka. Ono što čini ovaj slučaj jednistvenim , je da su po prvi put u našoj zemlji koristili matične ćelije za lečenje koje su dobijene iz bebine krvi. U prethodnim godinama, transplantacija matičnih ćelija iz pupčane vrpce je doživela ekspanziju. Pogotovo u slučaju blizanaca, ove ćelije su najbolja opcija - kaže dr Madero.

Naša najbolja investicija

Albini roditelji, Santiago, inženjer, i Teresa, profesorka književnosti, slažu se da je prezervacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika male Albe bila njihova najbolja investicija.

- Interesovanje za stem ćelijama - kaže gospodin Santiago - došlo je iz mog interesovanja za naučne programe. On je video program o lečenju Parkinsonove bolesti matičnim ćelijama.

- U to doba, moj otac je imao Alchajmerovu bolest i ja sam bio svestan da se matične ćelije koriste u lečenju degenerativnih bolesti. Nisam oklevao i rekao sam mojoj ženi: "Hajde da osiguramo život našem detetu, možda će joj to jednog dana spasiti život’".

Albina majka, Teresa Molina, kaže da je ona videla rođenje svog deteta dva puta, a drugi put, posle transplantacije, osećaj je bio bolji nego prvi put.

Zadovoljstvo banke "Cryo-Save"

Arnoud van Tulder, generalni direktor kompanije "Cryo-Save", dao je sledeći komentar: "Cryo-Save" je ponosan na svoje učestvovanje u procesu Albinog lečenja. Ovo je razlog zašto roditeljima nudimo uslugu čuvanja matičnih ćelija njihovih novorođenčadi, za njihovu porodicu. Ovo potvrđuje da je krv iz pupčanika odličan izvor matičnih ćelija. Matične ćelije iz krvi pupčanika su najmlađe u ljudskom telu i stoga imaju veći potencijal za medicinsku primenu.

- Skorije studije potvrđuju eksponencijalni rast u korišćenju ovih ćelija svuda u svetu i rezultati dobijeni iz aplikacija matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčanika su ohrabrujući u velikom broju oboljenja, uključujući leukemiju, limfome i urođene mane koštane srži. Ovo uspešno lečenje pokazuje našu posvećenost zdravlju naših klijenata i potvrđuje korisnost čuvanja vaših matičnih ćelija, kao i kvalitet našeg procesa obrade i čuvanja - rekao je direktor "Cryo-Save".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.