NavMenu

Na Plavskom jezeru predviđeni turistički objekti visoke kategorije - U planu i šetalište, biciklističke staze, novi gradski trg i istraživački centar

Izvor: eKapija Petak, 07.04.2023. 12:41
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Tomas Laburda)
Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi Detaljnog urbanističkog plana Plavsko jezero, a cilj je obezbijediti da se ovaj važan prostorni, ekonomski i društveni resurs usmjereno i kontrolisano razvija, koristeći na održiv način stvorene potencijale.

Kako je saopšteno, plan će se raditi u skladu sa rezultaima Studije zaštite Plavskog jezera, kao resursa koji treba valorizovati i kroz privredno održiv ribolov - mrestilišta i kavezni uzgoj ribe.

- U okviru turističke namjene, programskim zadatkom je predviđeno planiranje turističkih objekata visoke kategorije, savremeno oblikovanih i uklopljenih u ambijent - navodi se u saopštenju.

Prilikom izrade planskog dokumenta vodiće se računa o smjernicama kojima je predviđeno planiranje - javno dostupne obale izgradnjom šetališta oko jezera sa adekvatnim pejzažnim uređenjem, biciklističke staze oko jezera, otvorenog javnog prostora - novog gradskog trga u zahvatu plana u zonama turizma, kao i naučno-istraživačkog centra.

- Posebna pažnja će se posvetiti povezivanju nove gradnje oko jezera sa urbanom matricom starog gradskog jezgra. Neće se planirati građenje ispod 911 m nadmorske visine, kao kote plavljenja jezera 2010. godine, što se procjenjuje kao stogodišnji maksimum - zaključuje se u saopštenju.

Vlada je donijela i odluke o određivanju rukovodioca izrade DUP-a Plavsko jezero i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za njegovu izradu.

Kako je na sjednici Vlade kazao Admir Šahmanović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, posredstvom Eko fonda su obezbijedili sredstva za pripremu projektne i tenderske dokumentacije za zaštitu i valorizaciju jezera, tako da su sve aktinovsti usmjerene ka njegovom očuvanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.