NavMenu

Nemačka trlja ruke zbog masovnog otpuštanja programera u SAD

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 31.01.2023. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Suočene sa skučenim tržištem rada i nedostatkom radnika sa ključnim veštinama softverskog inženjeringa, neke nemačke kompanije gledaju na hiljade otpuštanja u Silicijumskoj dolini kao na priliku da angažuju vrhunske talente.

Zapadna obala SAD je oduvek bila glavna destinacija za ambiciozne softverske inženjere koji žele da rade u najbolje plaćenom, najelitnijem području za profesiju, ali masovni viškovi su stvorili grupu ljudi koji traže posao, a koje Nemačka želi da iskoristi.

- Oni otpuštaju, mi zapošljavamo - rekao je Rajner Cugehojer, glavni direktor za ljudske resurse u Cariad-u, softverskoj podružnici Folksvagena

- Imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, Evropi i Kini - dodaje Cugehojer.

Uplašeni inflacijom i perspektivom recesije, Guglova matična kompanija Alfabet, Majkrosoft i Meta najavili su ukidanje skoro 40.000 radnih mesta.

Iako se Nemačka, takođe, nalazi na ivici recesije, njene kompanije su poslednjih godina rasle sporije, a u zemlji koja je "poznata" po tome što i dalje obavlja poslove putem faksa, postoje ogromni tehnološki skokovi koje treba napraviti.

Nemačka, sa jednom od najstarijih populacija na svetu, ima "rupe" na tržištu rada - prema IT industrijskoj grupi Bitkom, 137.000 IT poslova je nepopunjeno.

Vlada pojednostavljuje imigraciona pravila kako bi privukla kvalifikovane potencijalne imigrante.

- Željela bih da vas srdačno pozovem da se preselite u Bavarsku - napisala je Judit Gerlah, ministarka za digitalizaciju u najbogatijem nemačkom regionu na Linkedinu u postu koji je upućen upravo nedavno otpuštenim radnicima u SAD, prenosi RTS.

Sa paritetom evra prema dolaru, malo evropskih kompanija daje plate koje mogu da se takmiče sa stotinama hiljada dolara koje nude najuspešnije kompanije u Kaliforniji, ali neke se nadaju da će jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi u poređenju sa onim u San Francisku pomoći.

- A jesam li spomenula Oktoberfest - upitala je Gerlahova i dodala da bi se čuveni minhenski festival piva uz jaku zaštitu na radu mogao pokazati privlačnim za novozaposlene.

Neki su skeptični, a Bernhard Roleder iz Bitkoma napominje da se Nemačka takmiči ne samo sa drugim zemljama za najtalentovanije, već i sa matičnim zemljama potencijalnih "regruta".

Nemačka birokratija mogla bi da bude još jedan izazov: kompanije već prijavljuju višemesečna kašnjenja u obezbeđivanju termina za novozaposlene kako bi dobili radne dozvole.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.