NavMenu

Kazna za "Danube Foods Group" 3 mil EUR - Kompanija osporava odluku Komisije za zaštitu konkurencije

Izvor: eKapija Petak, 28.01.2011. 15:59
Komentari
Podeli


"Danube Foods Group BV" (DFG) obavešten je o kazni u visini od 3 mil EUR koju je srpska Komisija za zaštitu konkurencije izrekla njenim srpskim mlekarama.

"Ova mera je zasnovana na presudi Komisije iz 2008. godine koja se odnosi na tržišno učešće mlekara DFG u otkupu sirovog mleka 2006. godine. Komisija je prilikom određivanja relevantnog tržišta obračun zasnovala na pogrešnom principu, tako što je obuhvatila samo mleko koje je subvencionisano od strane države,a ono čini manje od 50% ukupno proizvedenog mleka u Srbiji", saopštila je kompanija DFG u petak 28. januara.

Tim povodom Peter Nagle, predsednik DFG-a izjavio je:

- Država je smanjila iznos subvencije za mleko za 80% tokom protekle dve godine. Nažalost, novac je primio tek manji deo farmera koji su proizveli oko 340 miliona litara sirovog mleka, dok je proizvodnja 1,1 milijardi litara ostala nesubvencionisana. To znači da bi DFG tržišni udeo mogao biti veći od 100%, što je jednostavno apsurdno.

Ispravnim utvrđivanjem relevantnog tržišta otkupa sirovog mleka koje je sprovela "A.T. Kearney", vodeća svetska ekpertska grupacija, mlekare DFG-a imaju tržišni udeo od 29%, što je daleko ispod praga od 40% koji srpski zakon propisuje kao granicu za utvrđivanje dominantnog položaja. U presudi Komisije iz 2008. stavovi o zloupotrebi farmera nisu ni na koji način utvrđeni, niti obrazloženi. U februaru 2009.godine Vrhovni sud Srbije je poništio presudu Komisije.

"Retroaktivna priroda ovih kazni, kao i način na koji je Komisija vodila proces, nedozvoljeni su po zakonima Srbije, a u istovreme su i materijalni prekršaj holandsko-srpskog bilateralnog sporazuma o investicijama i praksi Evropske unije", dodato je u saopštenju.

Donald MacLaren, bivši ambasador Velike Britanije izjavio je da "ta nedavna presuda i način na koji je čitav slučaj vođen značajno slabe kredibilitet pravnih i regulatornih institucija Srbije i daju loš primer u trenutku kada zemlja traži prijem u Evropsku uniju i Svetsku trgovinsku organizaciju".

Mlekare DFG-a su jedine srpske mlekare sa dozvolom za izvoz u zemlje Evropske unije zahvaljujući investicijama od preko 200 mil EUR u ovaj sektor. Pored toga tokom poslednjih pet godina, DFG je direktno uložio preko 50 mil EUR u podršku farmerima, a u proseku plaća 20% višu otkupnu cenu u odnosu na prosečne cene mleka u Srbiji, stoji u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.