NavMenu

Hrana, mašinska i elektro industrija potencijali saradnje sa Belgijom - Rekord robne razmene ostvaren u 2021.

Izvor: eKapija Utorak, 22.11.2022. 09:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)Ilustracija
Saradnja srpskih i belgijskih privrednika moguća je kroz proizvodne kooperacije i to u industriji prerade metala, mašinogradnji, elektronskoj industriji, hemijskoj industriji i poljoprivredno-prehrambenom sektoru istaknuto je na sastanku "Business, Investment and Nearshoring Opportunities in Serbia" koji je održan u Briselu, a koji su organizovale Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Predstavništvom PKS u Briselu i UNISO Belgija.

- Belgijske kompanije su do sada najviše zainteresovane za plasman mašina i industrijske opreme, kao i izvoz hemijskih i tekstilnih proizvoda, ali i za prenos znanja i transfer tehnologije - rekao je Milan Ristić iz Privredne komore Srbije, predstavljajući mogućnosti saradnje i trgovinsku razmenu Srbije i Belgije, navedneo je na sajtu PKS-a.

On je dodao da se belgijsko tržište često koristi kao pilot tržište za nove proizvode zbog toga što u okviru svojih granica ima spektar potrošača koji predstavljaju gotovo celu Evropu.

- Sa druge strane, belgijske kompanije najviše su zainteresovane za proizvode hemijske industrije, IT usluge i tehnologije, kao i za zdravstveni turizam - rekao je Ristić i dodao da treba iskoristiti i u narednom periodu intezivirati saradnju kroz inteziviranje aktivnosti usmerenih na iternacionalizaciju poslovanja srpskih i belgijski privrednika.

Poslednjih pet godina (2017-9/2022.) nivo robne razmene Srbije i Belgije konstantno je rastao i kretao se od 542,2 do 778,4 mil EUR, a u 2021. godini ostvaren je najveći obim robne razmene od 884,6 mil EUR.

Ukupna robna razmena u robi sa Belgijom za devet meseci 2022. godine iznosi 778,4 mil EUR i beleži rast od 2% u odnosu na isti period 2021. godine. Izvoz srpskih proizvoda iznosio je 219,2 mil EUR i beleži pad od 3% u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Uvoz je iznosio 559,2 mil EUR i porastao je za 4%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 39,2%.

Prema podacima Narodne banke Srbije, sa ukupnim ulaganjima u Srbiji od 86,7 mil EUR, u periodu od 2010-6/2022, Belgija se našla na 30. mestu među najvećim investitorima u Srbiji. Najveći broj investicija do sada je u prehrambenom, metalnom i građevinskom sektoru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.