NavMenu

Kako izgleda robna razmena BiH sa regionom?

Izvor: Klix Ponedeljak, 01.08.2022. 16:14
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci 2022. godine iznosio je 23,2 mlrd KM i povećan je za 41,1% u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Vanjskotrovinske komore BiH.

BiH je najviše izvozila električnu energiju, aluminij u sirovim oblicima, sjedala, izolovane žice i konstrukcije.

Najzastupljenija u tarifama uvoza je nafta, iza koje slijede aluminij, kameni ugalj, lični automobili i lijekovi.

Uvoz iz zemalja Evropske unije iznosio je 9 mlrd M, dok smo u države EU izvezli robe u vrijednosti od 6,7 mlrd KM. Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska.

U Hrvatsku najviše izvozimo električnu energiju, tkanine i hula-hop čarape, drvo i sjedala. Iz te države u prvih šest mjeseci 2022. godine uvezli smo 40 mil KM vrijednosti čokolade i ostalih prehrambenih proizvoda.

Na tržište Srbije izvezli smo struju, koks, mrki ugalj, toplo valjanu žicu od željeza, drvo i konstrukcije. Iz Srbije smo uvezli 40,7 mil KM vrijednosti kukuruza.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, i voće.

Razmjena vode, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i dalje rezultira deficitom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.