NavMenu

Izgradnja vetroparkova, korišćenje biomase, gasifikacija Kopaonika - Mogućnosti saradnje Slovačke i Srbije u oblasti energetike i saobraćaja

Izvor: eKapija Petak, 10.12.2010. 12:03
Komentari
Podeli

Slovačka i Srbija imaju velike mogućnosti za saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije, gasne i naftne privrede i saobraćaja, zaključak je 5. međunarodnog privrednog foruma održanog juče u ambasadi Slovačke u Beogradu.

- Slovačka bi trebalo da uspostavi što bližu saradnju sa Srbijom dok naša zemlja ne uđe u Evropsku uniju. Bescarinska razmena sa Ruskom Federacijom, poreske olakšice i niska cena energije su samo neke od prednosti koje slovačke firme imaju ukoliko se odluče da investiraju u Srbiji – izjavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić na skupu slovačkih i srpskih privrednika.

Ministar Škundrić je rekao da Srbija raspolaže solidnim obnovljivim izvorima energije, pri čemu u Srbiji najveći udeo u energetskoj strukturi ima biomasa. On je naveo da su i u Slovačkoj izgrađeni neki energetski kapaciteti koji koriste biomasu kao energent, pa dve zemlje mogu razmeniti iskustva u korišćenju ovog obnovljivog izvora energije.

- Potencijal postoji i kada su u pitanju vodeni tokovi i solarna energija, a veliki neiskorišćeni izvori energije su i vetar i tehnološki otpad. Slovačaka je dosta uradila u ovoj oblasti i može nam pomoći u pronalaženju najboljeg načina za njihovo iskorišćenje – rekao je Škundrić.

Petar ŠkundrićPetar Škundrić

Kada je reč o gasifikacija Srbije, najveći deo gasifikacije je urađen u Vojvodini dok u ostali regioni zapostavljeni.

- Slovačke kompanije bi mogle da ulažu u gasifikaciju kod nas, posebno u gasifikaciju područja Kopaonika, kroz realizaciju regionalnog gasovoda Aleksinac–Brus–Novi Pazar - naveo je ministar i rekao da očekuje da će slovačke kompanije realizovati taj projekat.

Ministar Škundrić je kazao da je u narednih 5 do 6 godina planirano ulaganje u oblasti elektroenergetike od oko 9 mlrd EUR, od kojih je 5 mlrd EUR rezervisano za izgradnju novih energetskih kapaciteta dok je 4 mlrd EUR namenjeno za kapitalne remonte postojećih energetskih kapaciteta i zaštitu životne sredine. Za obnovljive izvore energije predviđa se ulaganje od 3 do 4 mlrd EUR, dok bi u gasni sektor moglo biti uloženo oko 2 mlrd EUR, a u naftni 1 mlrd EUR.

- S obzirom na to da predviđamo velika ulaganja u energetiku Slovačke kompanije bi mogle da investiraju u različite sektore – napominje Škundrić.

On je podsetio na to da Srbija i Slovačka od prošle godine imaju potpisan Protokol o privrednoj saradnji, ali da postoji inicijativa Vlade Slovačke da se taj protokol zameni dokumentom višeg ranga, posebno u oblasti energetike.

Milan Čežek, pomoćnik i zamenik Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine rekao da u Vojvodini postoji veliki potencijal obnovljivih izvora energije.

Petar ŠkundrićPetar Škundrić

- Južni Banat ima dobre izglede za izgradnju vetroparkova. Do sada su kompanijama izdate energetske dozvole ukupne snage 1.400 megavata. Međutim, izdavanje tih dozvola ne prati brzinu saglasnosti Ministarstva životne sredine. Postoji smo jedna firma koja je dobila i tu saglasnost. Nedostatak finansija i brojna papirologija usporavaju ovaj proces. Dosta preduzeća je zainteresovano za ovu oblast, ali kako se predviđa da će 2011. godina biti lošija od ove, slabe su šanse da će doći do konkretnih investicija – rekao je Čežek za "eKapiju".

O prioritetnim investicionim projektima u oblasti saobraćaja u Srbiji na skupu je govorio Dragan Nešić, načelnik Odseka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu za infrastrukturu. On je obrazložio "Generalni transport master plan u Srbiji" koji bi trebalo da se realizuje do 2027. godine i skrenuo pažnju na to koja su ulaganja glavni pripriteti u svim vidovima saobraćaja.

- Slovački i srpski model imaju dosta sličnosti. Slovačka kao zemlja članica Evropske unije je dobar primer kako bi trebalo da izgleda saobraćajna infrastruktura jedne razvijene zemlje kao i koliko je novca potrebno da bi se ona izgradila – rekao je Nešić.

Privredni forum Srbije i Slovačke održan je u organizaciji Slovačko-srpske trgovinske komore u okviru projekta "Lokalne samouprave u Srbiji-mesto za saradnju i privređivanje", koji finansira Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.