NavMenu

Vlada FBiH daje 2,5 mil EUR za aktivnosti na gradnji aerodroma u Bihaću

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.12.2021. 16:03
Komentari
Podeli
Vlada Federacije BiH donela je Odluku o transferu 2,5 mil EUR (5 mil KM) za nastavak otkupa eksproprijacije zemljišta na projektu izgradnje aerodroma u Bihaću.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor o utrošku sredstava, te da s JP Aerodrom Bihać potpiše ugovor kojim će se urediti način prenosa sredstava i izveštavanje o utrošenim sredstvima.

Nakon utroška sredstava, a najkasnije do 28.02.2022. godine, JP Aerodrom Bihać je dužan sačiniti ukupni izveštaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ga Ministarstvu zajedno sa odlukom Nadzornog odbora o njegovom usvajanju.

Podsetimo, tokom 2021. govorilo se da su za gradnju ovog aerodroma zainterestovani ulagači iz Kine, Turske i UAE.

S konzorcijumom firmi Chemie Tech DMCC i Emirates Gates Investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je memorandum o razumevanju krajem avgusta ove godine. Tada je direktor JP Aerodorm Bihać, Adnan Bajrić, rekao je tada da su se u tom konzorciju uvjerili u opravdanost projekta te su uvereni da na tom mestu vrlo brzo, za godinu-dve može biti izgrađena neophodna infrastruktura za sletanje aviona.

Druga mogućnost je da Vlada FBiH javnim sredstvima gradi aerodrom u fazama.

- Krajnje je vreme da se osnivač - Grad Bihać i Vlada Federacije BiH, koja je finansijer odrede po kojem modelu će biti izgrađen aerodrom, kako bi mogao biti raspisan javni poziv - kaže Bajrić.

Jesenas je bio aktuelan i tender za izradu aeronautičke studije koja je trebalo da da odgovor na pitanje pogodnosti terena za komercijalno zrakoplovstvo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.