NavMenu

Prve putnike na aerodromu u Bihaću očekuju za dve do tri godine - Sledi izrada aeronautičke studije

Izvor: Klix Utorak, 31.08.2021. 16:23
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH, koja je u projekt aerodroma u Bihaću do sada uložila 10 mil KM (5 mil EUR), prošle sedmice osigurala je još 25 miliona KM (12,5 mil EUR) za nastavak realizacije projekta. Prve putnike na ovom aerodromu očekuju za dve-tri godine.

Kako kažu u Javnom preduzeću Aerodrom Bihać, nova sredstva koja je osigurala Vlada FBiH će iskoristi za propratne radove oko piste. Vremenom, u fazama, nameravaju da produže pistu i prošire kapacitete. Sredstva su, između ostalog, namenjena za izgradnju terminalne zgrade, aerodromskog rasvetnog sistema, nabavku uređaja za pregled prtljaga...


Otkupiti zemlju i ponuditi investitorima

Kako kaže Adnan Bajrić, direktor Aerodroma Bihać, spremni su za konkretnu realizaciju projekta. Prema njegovim rečima, najrealnije je aerodrom izgraditi po sistemu javno-privatnog partnerstva, po kojem bi preduzeće otkupilo zemlju te je uz dozvole ponudilo investitorima sa istoka, a radi gradnje aerodroma. S tim ciljem, nedavno je s konzorcijem firmi Chemie Tech DMCC i Emirates Gates Investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan memorandum o razumijevanju.

Prema Bajrićevim riječima, u tom konzorciju uvjerili su se u opravdanost projekta te su uvereni da na tom mestu vrlo brzo, za godinu-dvie može biti izgrađena neophodna infrastruktura za sletanje aviona.

Druga mogućnost je da Vlada FBiH javnim sredstvima gradi aerodrom u fazama.

- Krajnje je vreme da se osnivač - Grad Bihać i Vlada Federacije BiH, koja je finansijer odrede po kojem modelu će biti izgrađen aerodrom, kako bi mogao biti raspisan javni poziv - kaže Bajrić.

Očekuje da se to desi do kraja godine, kako bi početkom iduće godine mogli raditi na ralizaciji projekta.

Iako je potpisan memorandum s konzorcijem iz UAE, Bajrić naglašava da ne isključuju nikoga, te da žele da se na javni poziv jave i drugi zainteresirani investitori.

- Imali smo i razgovore s firmama iz Turske, Evrope… Potpisivanjem memorandum s kompanijama iz Emirata nikoga nismo eliminisali, niti favoriziovali, jer želimo da izaberemo najboljeg ponuđača - kaže Bajrić.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima, Bajrić kaže da je oko 10 mil KM (5 mil EUR) utrošeno na projektnu dokumentaciju, ekspropijaciju zemljišta te testnu deonicu poletno-sletne staze, koja je imala za cilj da ranija istraživanja terena objedini u jednu formu.


Sledi aeronautička studija

Kako objašnjava, ta staza nije rađena uzalud, jer će biti i deo konačnog rešenja.

- Rezultati nosivosti terena su duplo bolji od minimalno potrebnih, tako da smo i sebi i drugima otklonili dileme oko mogućnosti gradnje na toj lokaciji. Ostaje još da izradimo aeronautičku studiju za koju ponavljamo proces javne nabavke kako bi se procenili rizici odnosno spriečili mogući problemi u civilnom vazduhoplovstvu i spremni smo investirati svoja ili sredstva investitora - kaže Bajrić.

Prema njegovim rečima, gradnja aerodroma donela bi velike koristi za Krajinu u smislu povezivanja s brojnom dijasporom, s obzirom da su mnogi građani iz ovog dijela BiH naseljeni po zapadnoj Evropi, pa bi im aerodrom omogućio jednostavniju vezu s domovinom. Osim toga, kaže da bi to mnogo značilo i za privredu, pogotovo turizam, sa obzirom na ekspanziju turista iz arapskih zemalja, kojima je Krajina jedna od omiljenijih destinacija u BiH.

- Aerodrom u Bihaću sigurno je jedan od tri krajiška prioriteta, odnosno broj jedan, jer u projektu aerodroma su satkani višegeneracijski snovi i želje - zaključuje Bajrić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.