NavMenu

Najstariji kompleks zgrada Bela mačka u Pirotu postaje muzej posvećen ćilimarstvu sa prodajnom galerijom i radionicom

Izvor: eKapija Utorak, 31.08.2021. 14:43
Komentari
Podeli
(Foto: Foto: Wikipedia)
Kompleks najstarijih zgrada u Pirotu koji je poznat pod nazivom "Bela mačka" uskoro će biti pretvoren u muzej sa brojnim kulturnim sadržajima.

Sada stare i oronule zgrade datiraju još iz perioda Osmanskog carstva. Istraživanjima na ovom značajnom arhitektonskom spomeniku ustanovila su da je izgradnja prvih zgrada počela daleke 1848. godine. Naziv "Bela mačka" kompleks je dobio po nadimku vlasnika Milorada Panajotovića i objekti predstavljaju jedan od najboljih primeraka starovaroške stambene kulture koji je 1979. godine proglašen za spomenik kulture.

Tokom proteklih godina postojali su brojni planovi da se ovo monumentalno zdanje pretvori u ustanovu kulture. Sa konkretnim rešenjima krenulo se tokom prve polovine ove godine kada je objavljeno da će "Bela mačka" biti pretvorena u muzej i da će biti realizovan idejni projekat. Od ideje došlo se i do materijalizacije čitave zamisli pošto je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš raspisao tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju kompleksa.

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji, glavni objekat kompleksa biće pretvoren u Muzej kuću gde će biti izložene postavke pirotskih ćilima. Unustrašnjost kuće mora biti uređena u autentičnom ruhu sa izvornim mobilijarom. Na spratu objekta predviđa se opremanje još jednog muzejskog prostora gde će biti izloženi eksponati koji se čuvaju u depou Muzeja Ponišavlje u koji spadaju pirotska grnčarija, nakit koji je bio deo tradicionalne narodne nošnje.

U okviru kompleksa postoji i jedna manja kuća gde će na spratu biti otvorena galerija za prezentaciju i promociju ćilimarstva. Ova prostorija biće namenjena za različite izložbe prodajnog karaktera, pa je u okviru kuće u planu otavaranje suvenirnice i bilatelarnice ukoliko se budu naplaćivale ulaznice za izložbe. Podrum kuće biće iskorišćen za formiranje paviljona u kojem će se održavati različite prezentacije, umetnički susreti, promocija starih zanata i tradicije.

Na kraju, treći objekat kompleksa "Bela mačka" predviđen je za postavljane ćilimarske radionice u kojoj bi bili smešteni razboji raznih dimenzija za nekoliko radnica koje bi tkale ćilime. Predviđeno je da ovde bude dovoljno prostora za neometan rad 3 do 5 osoba.

Vrednost posla za izradu projektno-tehničke dokumentacije iznosi 783.333 dinara, a tender je otvoren do 14. septembra. Sve dodane informacije u vezi tehničke specifikacije kao i uslovima za učešće na tenderu možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.