NavMenu

Do jula idejni projekat za rekonstrukciju objekta u Pirotu koji će postati Muzej ćilimarstva

Izvor: eKapija Nedelja, 07.03.2021. 16:01
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Do jula ove godine trebalo bi da se završi Idejni projekat za rekonstrukciju objekta Bela mačka u Pirotu, koji će postati Muzej ćilimarstva, a tada će se znati i predračunska vrednost budućih radova.

Pre desetak stučnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu predstavili su Nacrt idejnog rešenja ovog objekta. Početkom prošle godine sa Zavodom je postignut dogovor oko izrade projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju kojim je definisana dinamika daljih aktivnosti, prenosi sajt Grada Pirota.

Prema rečima Bojana Ranđelovića, pomoćnika gradonačelnika Pirota za vanprivredu, Nacrt idejnog rešenja "Kompleks Bela mačka", budući Muzej ćilimarstva, sastoji se od četiri objekta.

- Prvi i najveći je Konak kao reprezentativni objekat. Sastoji se od podrumskih prostorija i sprata. To je glavna zgrada u kojoj će se izlagati eksponati pirotskog ćilima. Drugi objekat je pomoćni stambeni objekat koji će takođe biti u svrsi promocije ćilimarstva i drugih kulturnih i turističkih potencijala. Treći je ekonomski objekat koji se nalazi na severnoj strani. Reč je o prizemnom objektu gde bi se nalazila radionica za izradu pirotskog ćilima. Četvri objekat je privremeni objekat koji je nekada služio kao ambar. Idejnim rešenjem njegova namena je da bude nadkriven i da služi posetiocima kao odmorište. Na nacrt idejnog rešenja stručnjaci su dali svoje sugestije. Naime, predloženo je da se za Turističku organizaciju obezbedi jedna prostorija u Konaku, i jedna prostorija sa biletarnicom i suvenirnicom za potrebe Muzeja Ponišavlja. U drugoj, pomoćnoj stambenoj zgradi obezbediće se kancelarijski prostor za kustose Muzeja. U podrumskoj prostoriji tog objekta, na površini od oko 60 kvadrata, biće sala za kulturne manifestacije. Naša su očekivanja da kompleks "Bela mačka" bude ne samo gradski već i regionalni kulturno turistički i obrazovni centar - rekao je Ranđelović.


Na osnovu datih sugestija očekuje se izmena Nacrta idejnog rešenja, i on će biti dostavljen Upravi grada do sredine marta kako bi se dala saglasnost.

Treba reći i to da je zgrada Bela mačka 1979. godine proglašena za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.