NavMenu

U kanjonu reke Vučjanke postavljena bista Nikole Tesle i maketa Teslinog tornja - Sledeći korak Teslin centar

Izvor: RTS Utorak, 13.07.2021. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / RTS)
U Udruženju Teslin toranj u Srbiji ne odustaju od formiranja Teslinog centra i podizanja tornja visine 57 metara koji bi trebalo da postane simbol Srbije. U kanjonu reke Vučjanke, uz jednu od najstarijih hidroelektrana na Balkanu, postavljena bista Nikole Tesle i maketa Teslinog tornja.

Iz kamena i vode iznedrila se svetlost još s početka 20 veka. Samo osam godina posle prve hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima nikao je ovaj biser svetske baštine. U kanjonu Vučjanke kraj jedne od najstarijih hidroelekrana mesto sećanja, poštovanja i zahvalnosti za otkrića koja su promenila svet.

- Ovo je bista bronzana Nikole Tesle, takva ista se nalazi ispred sobe u Hotelu Nju Jorker gde je živeo Nikola Tesla i mi smo to dobili od Tesline naučne fondacije za veliki neki uspeh. A ovo je Teslin toranj, maketa, pošto 35 godina pričam da Srbija treba da ima Teslin toranj - kaže Dušan Sinadinović, predsednik Udruženja Teslin toranj u Srbiji.

Teslina bista, jedna od desetak u svetu, konačno je obasjana svetlošću. Posle šest godina izašla je iz mračnog muzejskog depoa. Uz nju i replika Teslinog tornja, koja je dugo tragala za konačištem. Okupljeni pre jednu deceniju oko Teslinog života i dela zaljubljenici i poštovaoci ovde ne staju. Mnoštvo je eksponata koji moraju da budu dostupni pre svega mladima. Cilj je Teslin centar.

- U međuvremenu smo stvorili toliko eksponata da možemo da stvorimo mini Teslin centar. Treba nam od 200 do 400 m2. Nama je bitan prostor i mesto gde bi smestili to - ističe Slobodan Đorđević, predsednik Udruženja inženjera Leskovca.

Svojim znanjem i radom podizao je slavu srpstva u svetu. Uz Teslu delima i junaštvom na istom zadatku Mokranjac i vojvoda Stepa. Slavnu trojku povezuje godina rođenja. Tako je nastao projekat koji podseća i podučava.

- Da se njihove genijalne ideje koje su sprovodili u Srbiji i da idemo njihovim putem i da se potrudimo barem delić da budemo kao oni - naglašava Marko Dozet, autor projekta "Tragovima velike trojke".

Na tom putu nezaobilazna stanica postaje kanjon Vučjanke. Vredi videti hidroelekranu koja prvobitni izgled gotovo da nije menjala od 1903. Zahvaljujući podršci Elektroprivrede Srbije bogatija je za Teslin park.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.