NavMenu

Trg Slavija ipak dobija fontanu - Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje, početak radova u drugoj polovini 2013.

Izvor: eKapija Petak, 09.11.2012. 11:04
Komentari
Podeli

Ranija projekcija budućeg izgledaRanija projekcija budućeg izgleda

Buduća slika beogradske Slavije polako dobija prve obrise. Posle mnogobrojnih različitih najava, sve je izvesnije da će jedan od najvažnijih trgova u prestonici, biti uređen poput onih u metroploma širom sveta.

Naime, Grad Beograd objavio je danas idejni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja uređenja neposredne zone trga Slavija, sa fontanom.

"eKapija" je još početkom godine pisala o uređenju čuvenog beogradskog trga, a pedstavnici Grada kazali su da je u toku izrada projekta saobraćajnog modela. Još tada je najavljeno da će Slavija dobiti fontanu, te da će problem saobraćajnih gužvi biti rešen podzemnim pešačkim prelazima, a gradski arhitekta Dejan Vasović najavio je raspisivanje arhitektonskog konkursa.

Projektanti sada imaju zadatak, prema uslovima konkursa, da oblikuju fontanu u centralnom prostoru, izrade rešenje za saobraćajno rasterećenje trga – uvođenjem podzemnih prolaza, definišu urbani mobilijar i osvetljenje trga. Osim toga, oni treba i da predlože nove na lokacije na Trgu, za moguće izmeštanje spomenika Dimitrija Tucoviću, kao i da osmisle uređenje tih lokacija.

Krajnji rok za predaju radova je 24. decembar, a rok za objavljivanje rezultata je 31. decembar 2012. Predsednik žirija, koji će odabrati pobednika, je gradski arhitekta Dejan Vasović, a članovi su Predrag Urdarević iz Agencije za investicije i stanovanje, Svetlana Dimitrijević Marković iz beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i Ivan Rašković i Miloš Komlenović, iz Društva arhitekata Beograda.

Predrag Urdarević potvrdio je za "eKapiju" da napuštene prethodne ideje o Teslinom tornju na beogradskom trgu, te da je reč o potpuno novom konkursu, kojim će biti osmišljen izgled Slavije.

- Koliko će biti podzemnih pešačkih prolaza, koji su još ranije najavljeni, biće definisano kroz konkurs – kaže naš sagovornik.

On objašnjava i da će odmah po odabiru idejnog rešenja, biti raspisan konkurs za izradu glavnog projekta.

- Za odabir projektanta za glavni projekat potrebno je 3 meseca, a izrada bi trebalo da traje 2-3 meseca. Toliko je, otprilike, potrebno i da se izaberu izvođači radova – kaže naš sagovornik.

- To znači da bi radovi, naravno ukoliko bude sredstava, mogli da počnu u drugoj polovini 2013.

Urdarević nije mogao da precizira koliko je novca potrebno za realizaciju ovog projekta, jer će "krajnja vrednost zavisiti od odabranog rešenja". Prema ranijim napisima beogradskih listova, za uređenje Slavije potrebno je oko 4,8 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.