NavMenu

Danas Teslin jubilej i Dan nauke

Izvor: Tanjug Petak, 10.07.2020. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia / Napoleon Sarony)
Jubilarni 10. po redu Dan Nikole Tesle danas se obeležava u kanadskom gradu Nijagari, na 164. godišnjicu Teslinog rođenja.

Kako je saopštio organizator, Srpska škola Nikola Tesla, program je prilagođen važećim zdravstvenim merama. Na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada kod spomenika našem naučniku u 17 časova biće položeno cveće uz prisustvo najviše 10 ljudi uz distancu od dva metra.

Danu Nikole Tesle u Nijagari prisustvovaće generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković, predstavnici Nacionalnog parka Nijagara i Nemanja Jevremović, osnivač Teslinog tehničkog muzeja u Kanadi.

Mnogo skromnije nego što je ranije planirano biće obeležena i decenija postojanja Srpske škole Nikola Tesla u Nijagari, prenosi Tanjug.

Iz ove škole podsećaju na veliki uspeh srpske zajednice u tom delu Kanade kada je krajem prošle godine u Nijagari pored samih vodopada imenovan Trg Nikole Tesle.

Najavljuju da će zajedno sa kanadskim Teslinim tehničkim muzejom nastaviti sa akcijom da se stara električna centrala u ovom gradu preuredi u Muzej Nikole Tesle.

Centrala je sagrađena 1905. godine po patentima ovoga naučnika, a neki od izvornih generatora su još u funkciji.


Dan nauke uz virtuelnu naučnu pravionicu

Ovogodišnji Dan nauke, 10. jul, u Beogradu obeležava se u skladu sa merama borbe protiv širenja koronavirusa, kroz program uživo na Instagram profilu Centra za promociju nauke, a biće predstavljena i nova, mlada lica nauke, najavili su iz Centra za promociju nauke.


Danas od 18 do 19 časova na Instagram profilu Centra za promociju nauke biće organizovana Virtuelna naučna pravionica kroz koju se kombinuje umetnost, nauku i stvaranje.

Ovaj put, priče o nauci pričaju se senkama, a naučni demonstratori i demonstratorke pokazaće kako se na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju može predstaviti ono što nas najviše oduševljava u nauci.

Svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije, prenosi Tanjug.

Priče naših Lica nauke biće prikazane i kroz postavku u izlogu Mikrogalerije Centra za promociju nauke, u Ulici kralja Petra 46.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.