NavMenu

Bliži se početak gradnje Teslinog tornja na Rtnju? - Usvojen urbanistički plan, počinje inženjersko projektovanje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.05.2020. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia / Napoleon Sarony)
Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj, projekat obavijen velom misterije, najavljivan od sredine ove decenije, sve je bliži početku realizacije, navode inicijatori.

Kako je eKapija pisala u novembru prošle godine, ovaj veliki građevinski poduhvat čiji je jedan od aktera Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, tada je bio u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proleće.

Kako za naš portal kaže Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, od projekta se nije odustalo.

- Projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom – kaže Kresoja.

Ističe da gradnju više niko ne može da zaustavi, jer su dobijena sva zakonska odobrenja.

Sada se, kaže, ulazi u fazu inženjerskog projektovanja.

- Ostaje da vidimo da li će biti primedbi na taj projekat, to je duga procedura. Ovo niko nikad nije ni pokušao da gradi i ne znamo ni mi kako će to do kraja izgledati – ističe Kresoja.

Na pitanje o detaljima investicije i početku gradnje, Kresoja nije želela da da odgovor.

- U ovoj fazi projekta u interesu nam je da izbegnemo spekulacije kako "Rusi grade Teslin toranj u Srbiji kao najnovije oružje", ne želimo takve zloupotrebe – rekla je ona.


Kako su mediji ranije preneli, projekat se radi u u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića.

Pored Teslinog tornja, na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja, kompleksa koji će podrazumevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istraživačkog centra, sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stecište naučnika iz celog sveta. Ceo kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine 5 hektara.

Kresoja je ranije izjavila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.