NavMenu

Predstavnici italijanskih firmi u Rumuniji posetili Kikindu

Izvor: eKapija Utorak, 27.07.2010. 09:02
Komentari
Podeli

KikindaKikinda

Predsednik Udruženja italijanskih preduzetnika u Rumuniji Gilberto Teviron, njegova zamenica Maria Tanasa Lakrimioara, kao i bivši predsednik Aldo Rokon i njihov savetnik Silvio Ramacin, juče (26. jul 2010 godine) su počeli dvodnevnu posetu Kikindi i drugim opštinama Severnobanatskog okruga, jer su zainteresovani za ulaganje u ovaj deo Vojvodine.

Nakon prijema kod načelnika Severnobanatskog upravnog okruga Vladimira Ilića, Italijani su se sastali sa predstavnicima opština regiona.

Kako je rekao Gilberto Tiveron, došli su da se na licu mesta uvere da li italijanske firme koje sada posluju u Rumuniji, mogu da ostvare saradnju i u ovom delu Srbije.

- Sa vašim predstavnicima imali smo vrlo konstruktivan razgovor i nadam se da ćemo moći da ostvarimo privrednu saradnju. Za nas je trenutno problem kako u Rumuniji naći kvalifikovane i dobro obučene radnike. Tamo je nezaposlenost veoma mala i na tržištu ima malo slobodne radne snage. U Vojvodini vidimo dobru perspektivu za razvoj. Želimo da se povežemo sa Srbijom, odnosno Banatom. Zainteresovani smo za poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, građevinarstvo - rekao je Teviron.

Član Opštinskog veća Branislav Čolak rekao je da će Kikinda biti veoma interesantna za Italijane nakon povezivanja novim putem sa mostom na Tisi kod Ade, otvaranjem graničnog prelaza kod Nakova i razvojem industrijskih i slobodnih zona.

- Trudićemo se da lokalna samouprava napravi dobar poslovni ambijent u opštini. Očigledno je da oni žele prodor kod nas jer ima slobodne radne snage i potencijala za ulaganje. Na nama je da im obezbedimo brže dobijanje raznih dozvola, odnosno da skratimo i ubrzamo administrativne postupke - rekao je Čolak.

Nakon Kikinde i razgovora sa predstavnicima privrede, Opšteg udruženja preduzetnika i Regionalne privredne komore, Italijani će posetiti Kanjižu, kako bi upoznali privredne potencijale i ove opštine.

Inače, u ovom trenutku u Rumuniji ima oko 10.000 firmi koje su osnovali Italijani, a do pre nekoliko godina ovaj broj je bio duplo veći. Uslovi za rad u Ruminiji su otežani i oni žele prodor na druga tržišta, a zbog blizine posebno im je interesantna Kikinda i druge opštine Severnobanatskog i Srednjebanatskog okruga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Energija

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.