NavMenu

Opština Sokolac traži raskid ugovora sa kompanijom Hamdo Group - Arapi pokazali interes da preuzmu drvnu industriju Nova Romanija

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.03.2021. 23:47
Komentari
Podeli

Montažne kuće koje pravi Hamdo Group (Foto: Hamdo group)Montažne kuće koje pravi Hamdo Group
Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pisao je Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske sa prijedlogom da raskinu ugovor sa kompanijom Hamdo Group iz Sokoca, zakupcem drvne industrije u preduzeću Nova Romanija koje je u vlasništvu Vlade Republike Srpske, prenio je sajt Opštine Sokolac.

Bjelica je u izjavi za portal Кatera rekao da se raskid ugovora između Vlade Republike Srpske i pomenute firme može smatrati svojevrsnom preventivom, kako bi se spriječilo gomilanje dugova, od isplate plata zaposlenih, povezivanja radnog staža do plaćanja dobavljačima.

– Građani Sokoca zaposleni u ovoj drvnoj industriji su zabrinuti i obraćaju se opštinskim vlastima i meni lično kako bismo ih zaštitili i kako bi se izborili za lične dohotke. U samoj Hamdo grupaciji došlo je do određenih promjena u vlasničkim strukturama. Nije ispunjeno ono što je 2017. godine najavljivano, premda su određeni procesi pokrenuti. Broj radnika nije povećan na 300, nije uloženo koliko je najavljivano – kazao je Bjelica.

Bjelica dodaje da se ovakvi postupci u periodu pandemije virusa korona mogu razumjeti, jer je situacija teška, ali kada je u pitanju isplata ličnih dohodaka i doprinosa već zaposlenim radnicima, tu ne treba da se tolerišu kašnjenja i dugovanja.

– Sve ovo dobija na dodatnoj težini kada se zna da postoje zainteresovane strane da nastave proizvodnju, te da dalje ulažu, eventualno i kupe Novu Romaniju. Ozbiljni arapski investitori iskazali su ambiciju da preuzmu sokolačku drvnu industriju – istakao je Bjelica.

Bjelica je u pismu Vladi i resornom ministarstvu napisao da smatra da trebaju razmotriti ove informacije, dodatno istražiti iste, te razgovarati sa zainteresovanim kupcima drvne industrije Nova Romanija, a sve u najboljem interesu radnika i građana opštine Sokolac.

Кao razlog raskida ugovora Bjelica navodi neispunjenje odredaba ugovora o zakupu od 19. septembra 2017. godine, prenio je opštinski sajt.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.05.2024.  |  Građevina

Odabrane firme koje će projektovati stambeni kompleks Expo 2027

Konzorcijum osam firmi dobio je posao projektovanja stambenog kompleksa Expo 2027. Reč je o firmama BBD Engineering doo Beograd, ZAP doo Beograd, SPB Biro doo Beograd, Technosector doo Kragujevac, CMD Cons Engineering doo Beograd, Novius doo Beograd, Konsalp doo Beograd i Beo potez doo Beograd. Vrednost ugovora sa PDV-om iznosi 509,9 miliona dinara (oko 4,4 mil EUR). Podsetimo, preduzeće SPV Galovica 1 doo raspisalo je pre mesec dana

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.