NavMenu

Trendovi individualnog stanovanja u 2022.

Izvor: Promo Ponedeljak, 29.08.2022. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/anncapictures)
Pandemija Covid-19, klimatske promene, zagađenje vazduha, zahtevi za vođenjem zdravijeg života, ali i rast životnog standarda, menjaju naše svakodnevne navike iz dana u dan. Pored načina na koji se družimo, radimo ili provodimo slobodno vreme, uticaj ovih promena ide i korak dalje - stručnjaci iz kompanije PlanRadar, koja se bavi digitalizacijom u oblasti građevinske i industrije održavanja nekretnina identifikovali su 10 trendova koji obeležavaju 2022. godinu u oblasti individualne stambene gradnje i stanovanja.

Neki od ovih trendova već su izraženi i na srpskom tržištu nekretnina, dok se za neke očekuje da uskoro pristignu.

1. Nova vrsta kupaca - iako je individualno stanovanje na razvijenim tržištima do sada uglavnom bilo namenjeno starijim i bogatijim klijentima, ovaj trend se polako menja. U svetu, ali i u Srbiji, sve je veći broj mladih, dobrostojećih profesionalaca koji se opredeljuju za rad od kuće i koji sada imaju priliku da posao obavljaju daleko od gradske vreve ili tamo gde su troškovi stanovanja niži u odnosu na urbane centre. Pored velikog broja IT ili stručnjaka iz drugih industrija koji imaju mogućnost da rade sa udaljene lokacije, svedoci smo da i veliki broj javnih ličnosti iz Srbije sve više bira ovakav način života.

2. Nove karakteristike lokacija - za razliku od ranijeg perioda, kada je prateća infrastruktura bila jedan od glavnih kriterijuma za izbor lokacije za gradnju kuće, danas se prioriteti menjaju. Tako je novim vlasnicima danas mnogo važnije da lokacija budućeg doma ima dobar pristup internetu, nego prodavnicu ili školu u blizini. O porastu interesovanja za život na selu u Srbiji govore i javni konkursi za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na ruralnom području Ministarstva za brigu o selu, koji su naišli na veliko interesovanje korisnika.

3. Održivost i ekologija - mlađi klijenti istovremeno više vode računa i o održivosti budućih nekretnina, kao i o minimiziranju njihovog uticaja na prirodno okruženje. Pored zaštite životne sredine, neka od ovih rešenja, kao što su solarni paneli ili energetski efikasno osvetljenje, istovremeno doprinose i snižavanju budućeg troška stanovanja. Takođe, u Srbiji ovaj trend dodatno je proširen i samostalnom proizvodnjom hrane, povrća ili meda, što mladi koji su se nedavno preselili iz sela u grad posebno ističu kao prednost nove adrese.

4. Manje kuće - za razliku od nekadašnjih trendova gradnje velikih individualnih objekata savremeni kupci traže manje kuće, koje će im pružiti sve što im je potrebno za udobno stanovanje, ali čiji su troškovi gradnje i održavanja niži.

Manje kuće (Foto: PlanRadar)Manje kuće

5. Prirodno svetlo - arhitekte i projektanti se sve više susreću sa zahtevom za prirodnim svetlom u privatnim kućama. Od velikih prozora od poda do plafona, preko prozirnih krovova, neki zahtevi idu tako daleko da vlasnici traže da mogu da vide "kroz kuću", odnosno da iz jednog dela dvorišta mogu imati pogled kroz objekat na drugi deo.

6. Prirodni ambijent - ne samo svetlo, klijenti su, posebno tokom pandemije Covid-19, shvatili koliko je za mentalno zdravlje važno da priroda bude na dohvat ruke. Zato se sada cene objekti sa prirodnim materijalima, ali i oni koji omogućavaju pogled u prirodu ili njenu direktnu blizinu. Sve veće interesovanje kupaca iz Srbije bude i etno kuće, sa elementima od drveta, kamena, itd.

7. Unutrašnja dvorišta - sa željom da imaju pogled na svoju baštu, ali i da zaštite svoju privatnost, mnogi koji se opredeljuju da danas zidaju kuće traže da deo dvorišta bude sakriven od pogleda sa ulice ili komšija. Neretko, ovo podrazumeva i otvoreni deo bašte u centru kuće, po ugledu na špansku arhitekturu.

8. Montažne kuće - iako izraz montažne kuće i individualni zahtevi možda na prvi pogled ne idu zajedno u jednoj rečenici, istina je drugačija. Projektanti uveliko sarađuju sa proizvođačima prefabrikovanih delova kuća, kako bi napravili kuću prema individualnom zahtevu korisnika, ali i iskoristili prefabrikovane delove, kao što su npr. toaleti ili kuhinje, čime se ponovo dobija i na vremenskim i novčanim uštedama. U Srbiji takođe svakodnevno raste broj proizvođača montažnih objekata, a u ponudi je i veliki broj rešenja iz inostranstva.

9. Fleksibilni prostori - još jedan od trendova inspirisan pre svega pandemijom Covid-19, kada su ljudi iznenada svoje dnevne sobe ili trpezarije morali da koriste i kao kancelarije ili teretane. Sobe kojima se namena može lako promeniti podrazumevaju dosta otvorenog prostora, ali i elemente prikačene na zidove, kao što su stolovi, televizori, police, itd.

10. Kondo naselja - trend koji je sve prisutniji i u Srbiji, podrazumeva odvojene stambene jedinice i zajedničke sadržaje koje svi vlasnici mogu koristiti, bilo da su u pitanju uslužne delatnosti, kao što su održavanje, pranje veša, isl, ili sportske aktivnosti, ishrana, zajednička služba obezbeđenja i recepcija, itd. Prema procenama stručnjaka, ovakvi oblici stanovanja danas su najinteresantniji starijim korisnicima, čija su deca započela sopstveni život, a koji i daje žele da budu u dodiru sa drugim ljudima i komšijama.

Kuća sa prirodnim osvetljenjem (Foto: PlanRadar)Kuća sa prirodnim osvetljenjem

Bojan Petković, direktor PlanRadar za Jugoistočnu Evropu, ističe:

- Kroz digitalizaciju građevinske industrije susrećemo se sa najnovijim trendovima, kako u visokogradnji, tako i u gradnji individualnih objekata. Primećujemo da se PlanRadar alat sve češće koristi i za gradnju individualnih objekata, kako bi klijenti odmah mogli da steknu utisak o tome kako će izgledati njihov budući dom, ali i za potrebe koordinacije svih aktivnosti i podizvođača, praćenje materijala, planiranje troškova, itd. Vidimo da je trend individualnog stanovanja sve prisutniji i u Srbiji, i verujemo da će vremenom dodatno rasti kvalitet i ponuda i u ovoj oblasti, gde Srbija takođe ima mnogo šta da ponudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.