NavMenu

Nova prodaja robnih kuća "Beko" krajem januara - propalo javno nadmetanje 23. decembra

Izvor: Blic Ponedeljak, 04.01.2010. 11:22
Komentari
Podeli

Robne kuće preduzeća "Beko" u stečaju u Knez Mihailovoj ulici 44 i 39 nisu prodate ni 23. decembra, na javnom nadmetanju, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Početna cena robne kuće na broju 44 iznosila je više od 13,4 mil EUR, a objekta na broju 39 oko 9, 9 mil EUR. Željko Pešut, stečajni upravnik "Beka" kaže da će prodaja imovine biti nastavljena krajem ovog meseca.

Zainteresovanih kupaca nije bilo ni za tri fabrike u Kovinu, Lazarevcu i Svilajncu, odmaralište u Belanovici, kao i za robnu kuću u Užicu. Za šest, od sedam celina početne cene su bile snižene za 20% u odnosu na prethodno nadmetanje koje je održano 18. novembra, a na kojem je prodata jedino robna kuća u Aranđelovcu za 370.000 EUR.

- Nije uplaćen nijedan depozit za učešće na javnom nadmetanju, pa je javno nadmetanje proglašeno neuspelim. Očigledno da je ekonomska kriza i dalje veoma teška. Dalja prodaja imovine će se nastaviti krajem januara. Metod prodaje će i dalje biti javno nadmetanje - kaže za "Blic" Pešut i navodi da će novac od prodaje imovine biti za rezervaciju sredstava za sudske sporove koji iznose više od 28 mil EUR, a preostali novac dobiće akcionari.

Međutim, daljoj prodaji imovine protive se mali akcionari okupljeni u Udruženje vlasnika akcija (UVA) koji traže da se ona vrati akcionarima, a potom "preduzeće proda i isplati novac za akcije". Prema njihovim rečima vrednost preostale imovine u Srbiji je oko 30 mil EUR, dok u bivšim republikama više od 15 mil EUR. Nedavno su podneli i krivične prijave protiv stečajnog upravnika i stečajnih sudija Trgovinskog suda Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i Republičkom tužilaštvu zbog kršenja Zakona o stečajnom postupku. Takođe, oni traže da se okonča stečaj, jer tvrde da zakonskih uslova za dalje sprovođenje stečaja nema.

- Razloga za prodaju imovine nema jer je na računu oročeno više od 17 mil EUR. Svi poverioci su isplaćeni. Rezervacija sredstava za sudske sporove iznosi više od 28 mil EUR. To znači da prodajom imovine akcionarima neće ostati ništa - kaže Vesna Tatalović, sekretar UVA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.