NavMenu

Elektronska registracija ugovora o finansijskom lizingu od 1. januara 2020.

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.12.2019. 14:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
Elektronska registracija ugovora o finansijskom lizingu biće omogućena od 1. januara 2020. godine, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

- Dana 14. decembra stupa na snagu Pravilnik o izmeni i dopunama Pravilnika o sadržini Registra finansijskog lizinga i dokumentaciji potrebnoj za registraciju, na osnovu koga će biti omogućeno podnošenje prijava za registraciju ugovora o finansijskom lizingu elektronskim putem od 1. januara 2020. godine - navodi se na sajtu APR.
Ovim Pravilnikom, od 1. januara 2021. godine biće omogućeno i podnošenje elektronske prijave za izmenu i/ili dopunu registrovanih podataka, registraciju i brisanje zabeležbe, registraciju prestanka i brisanje podataka o registrovanom ugovoru.

Pravilnikom je propisano da se popunjavanje i podnošenje elektronske prijave vrši preko posebnog aplikativnog sistema Registra, dok se potpisivanje elektronske prijave vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak registracije u Agenciji za privredne registre.

Dokumentacija koja će se prilagati uz registracionu prijavu koja će se podnositi elektronskim putem, dostavljaće se u formi elektronskog dokumenta, na čiju se izradu, overu i potvrdu autentičnosti primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje elektronski dokument.

- Osim navedenog, najznačajnije izmene i dopune Pravilnika, koje stupaju na snagu 14. decembra 2019. godine, odnose se na propisivanje mogućnosti registracije, u okviru podataka koje Registar sadrži, podataka o posebnom ovlašćenju koje davalac lizinga daje primaocu lizinga u pogledu držanja i korišćenja predmeta lizinga i mogućnosti dostavljanja u postupku registracije izjave davaoca lizinga kao dokaza o datumu isporuke predmeta lizinga, koji se utvrđuje prilikom registracije ugovora o finansijskom lizingu ili drugog dokumenta iz kojeg se taj podatak može utvrditi - navodi se na sajtu APR.

Precizirane su odredbe Pravilnika koje se odnose na podatke koje Registar sadrži o ugovornim stranama (davaocu i primaocu lizinga) i podatke o isporučiocu predmeta lizinga.

Dopunjena je i precizirana odredba Pravilnika kojom se uređuje dokumentacija koja se dostavlja uz registracionu prijavu za upis prestanka, tako što je propisano da se u slučaju raskida ugovora zbog neplaćanja lizing naknade prilaže dokument iz kojeg se može utvrditi da je primaocu lizinga ostavljen primeren naknadni rok za ispunjenje obaveze sa dokazom o uručenju u skladu sa zakonom i obaveštenje o jednostranom raskidu ugovora zbog neplaćanja lizing naknade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.