NavMenu

Srbiji za rast neophodno više domaćih privatnih investicija - Prvi korak vraćanje poverenja ovdašnjih privrednika

Izvor: eKapija Utorak, 12.11.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Srbija se visoko rangira kada su direktne strane investicije u pitanju, međutim na začelju je kada su u pitanju domaće privatne investicije, a da bi se to promenilo neophodno je vratiti poverenje domaćih privrednika, čulo se na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze "Upgrade in Belgrade 2019".

- Investicije u Srbiji su za oko 5% niže od zemalja centralne i istočne Evrope i Zapadnog Balkana, a to je posledica nižih javnih i domaćih privatnih investicija, dok su strane privatne na nivou ostalih zemalja - rekao je Saša Ranđelović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On je istakao da je u prvoj polovini 2019. godine najznačajniji doprinos BDP dao rast investicija, pre svega u građevinarstvu, dok je industrija imala negativan uticaj.

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik istakao je da bi domaći privrednici investirali u Srbiji, neophodno je da se vrati poverenje.

- Nivo domaćih privatnih investicija je tokom 2018. pao za 40%. Domaći kapital se seli na okolna tržišta, gde se mnogo bolje osećamo. Da bismo investirali mora da se vrati poverenje domaćoj privredi. Oko 80% subvencija koje su date, date su stranim investitorima. Mi nemamo privilegiju da pričamo sa ministrom privrede, ili ministrom finansija, a znamo mnogo toga i to je problem. Niko neće preterano da investira dok se ne pokrene dijalog i vrati poverenje - rekao je Drakulić.

On je dodao da se usložnjava problem nedostatka radne snage i da će Srbija u budućnosti morati da uvozi radnu snagu.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije istakao je da su procene za naredni period dobre.

- Nizak deficit ukupnog konsolidovanog budžeta od 0,5% BDP omogućava smanjenje duga za dva procentna poena godišnje. Dug je trenutno na nivou od 50%, a namera je da se spusti ispod 45% i tako obezbedi fundamentalnu makroekonomsku stabilnost i u kraljnoj liniji dovede do privrednog rasta - rekao je Petrović.

Kao razlog za niske javne i privatne domaće investicije Petrović navodi loš privredni ambijent, pre svega kada je reč o vladavini prava.

Petrović je dodao i da Fiskalni savet vidi problem u preduzećima koja ostaju u vlasništvu države, a čije se poslovanje ne unapređuje.

- To je pre svega EPS, ali i lokalna javna preduzeća, vodovodi, komunalna preduzeća koja zahtevaju veliku reformu. Neophodno je ulagati u zaštitu čovekove sredine, jer imamo situaciju da se jedino u Beogradu neprečišćena voda iz kanalizacije odluva u Dunav, to se ne dešava nigde drugde u toku Dunava - naveo je Petrović

Zsuzsanna Hargitai direktorka EBRD za Zapadni Balkan istakla je da je između ostalog Srbiji i dalje neophodna reforma javnih preduzeća.

- Javna preduzeća treba da imaju jednako dobru upravu kao i privatna. Takođe, ja za sada još nisam primetila dijalog između javnog sektora i privatnih kompanija koje ovde posluju - istakla je Hargitai.

Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta je naveo da je fiskalna konsolidacija dala makroekonomsku stabilnost, ali je neophodan pametan rast.

- Treba da postoji horizontalna industrijska politika i da se zasniva na obrazovanju, digitalnoj transformaciji, izvozno orijentisanoj ekonomiji , investicijama i cirkularnoj ekonomiji - rekao je Lončar.


Razvoj Nacionalne strategije tržišta kapitala

U godini kada Beogradska berza obeležava 125 godina od osnivanja i 30 godina od reosnivanja, Međunarodna konferencija Beogradske berze "Upgrade in Belgrade" okupila je više od 250 učesnika, a kompaniji NIS dodeljena je nagrada za najbolji odnos sa investitorima.

- Već 18 godina se trudimo da temu tržišta kapitala dignemo i postavimo na sto. Duboko verujemo da je tržište kapitala neizostavni deo bilo koje nacionalne ekonomske jednačine. U toku je i rad na razvoju Nacionalne strategije tržišta kapitala i od toga očekujemo zaista dosta. Istovremeno trudimo se da inovacijama koje uvodimo na tržište, Srbiju učinimo atraktivnom zemljom na investicionoj mapi - rekao je za eKapiju Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

On je dodao da su stoga na konferenciji predstavljeni i nekretninski investicioni fondovi.

- Svedoci smo da je tržište nekretnina u procvatu, a tome svedoči i rast cena. Sada pokušavamo da dovedemo nešto što na finansijskom tržištu nije poznato, nije zaživelo, a to su nekretninski investicioni fondovi, gde zapravo i mali i veliki ulagači mogu da osete benefite - kaže Krneta.


Posledice ekonomske krize u Srbiji

Krneta se osvrnuo i na najave nove ekonomske krize.

- Za nas je posebno zanimljivo pitanje sve frekventnije najave nove svetske ekonomske krize. Mi verujemo, a statistika iz prethodne ekonomske krize govori u prilog tome, da zapravo one zemlje sa nerazvijenim ili slabo razvijenim tržištem kapitala imaju problem da savladaju krizu, da se nose sa problemima i izazovima i da izbegnu recesiju. Dakle, neka vrsta medicinske higijene, medicinske ekonomije je potrebna a jedan od veoma značajnih lekova u tom smislu jeste fokus na razvoju tržišta kapitala koji može da jača imunitet ekonomskog organizma zemlje - rekao je Krneta za naš portal i dodao da su uslovi za tako nešto povoljni.

- Ovo je jedan od poslednjih pravih trenutaka da se konkretnom akcijom, konkretnom aktivnosti doprinese da srpska ekonomija bude manje ranjiva - zaključio je Krneta.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.