NavMenu

Huawei otvara svoj Data centar u Kragujevcu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.10.2019. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)Ilustracija
Kineski tehnološki gigant Huawei planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu (data centar), rekao je za Tanjug direktor vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Kineski data centar nalaziće se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a čija je izgradnja počela u junu ove godine.

U narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom.

- Obavili smo razgovore sa kompanijom Huawei, pre svega za državni data centar u Kragujevcu. Izgradnjom ovog velikog regionalnog data centra, koji gradimo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Svetske banke, želimo da napravimo specijalizovan prostor za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave, ali i velikih komercijalnih korisnika - objašnjava Jovanović.

Saradnjom sa ovom kompanijom, Srbija bi mogla da ima pristup takozvanim "hpc" računarima koji omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za veštačku inteligenciju, a kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije omogućila bi da ovu platformu koriste univerziteti i naučno-tehnološki parkovi u Srbiji.

Kompanija Huawei, kao jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže na svetu, koja ima i svoje mobilne aplikacije, dobiće mogućnost da u Kragujevcu smesti sve podatke nakon završetka radova na izgradnji našeg Državnog centra.

U Evropi Huawei, inače, ima dva regionalna data centra za skladištenje podataka. Jedan je u Nemačkoj, a drugi u Holandiji, dok u ovom delu evropskog kontinenta nemaju takav centar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.