NavMenu

(Biznis) Đan Franko Sestili, vlasnik "Italtesa" - Originali jeftiniji nego u Italiji

Izvor: Biznis Ponedeljak, 27.07.2009. 10:23
Komentari
Podeli

Đan Franko SestiliĐan Franko Sestili

Đan Franko Sestili, vlasnik poznate italijanske firme "Italtes" koja se bavi proizvodnjom i prodajom metraže na veliko i malo, pre mesec i po dana otvorio je prvi outlet gradić "Italian mall" u Surčinu.

Od drugih outlet prodavnica u Beogradu razlikuje se po tome što se u njemu prodaju vrhunski italijanski brendovi po pravim outlet cenama, ističe u razgovoru za "Biznis" vlasnik poznate italijanske firme iz Rima. Sestili otkriva da je u ovom tržnom centru italijanska garderoba jeftinija nego u Italiji i tvrdi da će napraviti trgovinski bum u Srbiji. Treba mu verovati, jer je njegova kompanija već 10 godina prisutna na srpskom tržištu i poznata je po svojim radnjama metražne robe u Beogradu.

- Nekada se putovalo u Trst po novu garderobu, a sada je dovoljno doći u Surčin i obući se moderno i jeftino. U sklopu tržnog centra otvoreno je oko 20 prodavnica poznatih robnih marki, kafić i restoran. Najveća prodavnica zove se "Pjaca Roma" (Piazza Roma) i prostire se na 2.000 kvadratnih metara. U njemu kupcima nudimo poznate italijanske brendove kao što su "roko baroko", "balestra kasa", "biblos", "laura bijađoti", "pompeja", po povoljnim cenama - kaže Sestili.

Ko je idejni tvorac italijanskog grada u Surčinu?

- Arhitektonsko rešenje centra "Italian mall" u Vojvođanskoj 386d, moja je zamisao. Inspirisan mediteranskim gradovima, pre dve godine sam odlučio da sagradim tržni centar koji će biti ogledalo Italije. Grad se prostire na površini od jednog hektara. U narednih godinu dana u sklopu tržnog centra biće otvoren i motel za 20 soba. Očekujemo da će to biti interesantna ponuda strancima koji su na proputovanju kroz Beograd, jer je Aerodroma "Nikola Tesla" udaljen dva kilometra od centra. Planiramo da otvorimo restoran italijanske hrane i igraonicu u kojoj će deca moći da se zabavljaju dok su roditelji u šopingu.

Zašto ste došli u Srbiju? Da li ovde vidite perspektivu za mrežu autlet prodavnica?

- U Srbiju sam dospeo zahvaljujući slučajnom kontaktu. Pre deset godina sam prodao kamion robe, zavesa i ostale metraže za rekordnih dva sata! Tada sam došao na ideju da ovde otvorim novo tržište. Sklopio sam još dva-tri posle toga i onda odlučio da otvorim prodavnice. Prvi lokal otvoren je u Starom "Merkatoru", a posle toga na nekoliko lokacija u gradu, na Autokomandi, Banovom brdu, Zemunu, Ustaničkoj i Kičevskoj ulici.

Koliko je investirano u autlet?

- U tržni centar je uloženo oko 2,5 miliona evra. Gradnja lokala, uličica i trgova trajala je oko dve godine. Dopunski radovi, tačnije finese, kao što su zidanje fontana, ograde, žardinjera, još traju. Opremanje motela i restorana tek predstoji, to ćemo raditi u hodu.

Da li je bilo pritisaka konkurencije?

- Ne, nismo imali konkurenciju prodajom tekstila na kilo. To je bila jako pristupačna ponuda. Žene i sada mogu da kupe metar materijal od 100 do 500 dinara i da sašiju komad garderobe. Metraža je i dalje primarna delatnost, dok je autlet dodatna investicija.

Kada ste počeli da se bavite ovim poslom?

- Moja firma za prodaju metraže na veliko i malo u Rimu postoji od 1997. godine. Počeo sam bukvalno od nule. Išao sam po magacinima u Rimu i kupovao materijale na veliko. Napredovao sam postepeno i stekao mrežu magacina u Italiji. Matična firma se nalazi u Rimu, dok su magacini i vozni park šlepera smešteni u Bergamu, jer sam poslom najviše vezan za severnu Italiju. Odatle se isporučuje roba za mrežu prodavnica "Italtesa", kao i ostalim klijentima.

Šta zamerate našim biznismenima?

- Sporost! Prva reč koju sam ovde naučio bila je polako, polako! Kada sam ljut imam običaj da kažem: "Sve dok iz velikih šolja budete pili kafu - nikada neće biti ništa od vas!"

Koje su osobine potrebne trgovcu da bi uspeo u ovom poslu?

- Da bi izdržao ovaj pritisak, obim posla i pritisak konkurencije neophodna je velika ekonomska moć. Uoči otvaranja autleta kupio sam 70.000 komada razne garderobe. Kupujem u magacinima štok-robe i firmama koje rasprodaju robu zbog zatvaranja. Primera radi, odjednom kupim 40.000 košulja, koje kasnije odlaze u različite krajeve sveta. Ugovaranje kupovine za posmatrače deluje šokantno! Veština je kupiti po najnižoj, a prodati po najvećoj mogućoj ceni.

Kako prepoznate robu koja "ima prođu"? Da li birate određene brendove?

- Cene diktiraju izbor brendova! Postoje magacini u kojima se prodaje brendirana garderoba i ja poslove ugovaram, kada je količina ponude dovoljno velika da mogu da je otkupim po povoljnim cenama. Nije teško zaključiti koliko jedan komad garderobe košta na veliko kada u maloprodaji košta od šest do 30 evra, sa carinom i porezom.

Čime treba privući mušterije i steći stalne kupce?

- Srbija je već godinama naučena na improvizacije. Cilj autleta je da ponudi originalnu robu po pristupačnim cenama, koja će biti dostupna svima. Primera radi, u prodavnicama u centru grada kaiš "roko baroko" košta 60 evra, dok se pojedini komadi garderobe istog brenda prodaju i do 150 evra. Na primer, kaiš iste marke kod nas može da se nađe za 1.500 dinara, kao i majice od 990 do 1.500, a jakne do 3.000 dinara.

Kako ste "doskočili" krizi?

- Kvalitetna roba i niske cene puta kvantitet daju odličan rezultat. U autletima je na prvom mestu roba, a ne objekat, iako je naš tržni centar izuzetak po arhitektonskom rešenju. Cilj nam je da otvorimo mrežu prodavnica u celoj Srbiji, tačnije u pet-šest najvećih gradova.

Objasnite u jednoj rečenici veštinu za poslovanje autleta?

- Pustiti kupca na miru da čeprka po gondolama, ali biti uvek na raspolaganju.

Koji je recept za prevazilaženje krize?

- Saradnicima stalno govorim: "Slušajte mene i imaćete sve!" Reči koje najčešće izgovaram me pitaju za posao jesu "odmah" i "hitno". Kada su u pitanju rokovi za sklapanje poslova ili isporuku robe nikada ne volim da čujem "to ćemo sutra", već insistiram da to urade "za juče".

Kreatorka Suzana Perić stalni kupac

- U prodavnicama italijanske firme "Italtes" dnevno se proda od 20 do 30 tona robe. U ponudi na kilo su svila, mebl, viskoza, saten, trikotaža, lan i druge tkanine. Imamo veliku ponudu i zbog toga smo privlačni širokim potrošačkim masama. Kod nas podjednako pazare tinejdžeri i penzioneri, ali i vrhunski dizajneri. Stalni kupac nam je poznata kreatorka Suzana Perić, koja kod nas pronalazi tkanine za svoje izuzetne modele. Imponuje nam što kreatorka poput nje, za koju mi Italijani kažemo "punta di dijamante", upravo nalazi inspiraciju i kvalitetne materijale u našim prodavnicama - sa zadovoljstvom kaže Sestili.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta www.biznisnovine.com)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Srušen Hotel Sajam u Novom Sadu, sledi gradnja poslovne desetospratnice

Hotel Sajam je potpuno srušen da bi se na njegovom mestu sagradila desetospratna poslovna zgrada. Soliter će graditi firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima fudbaler Dušan Tadić. Građevinske mašine uklonile su ostatke objekta i deluje da sledi priprema terena za gradnju. Prema javno dostupnim podacima, izdata je lokacijska dozvola za izgradnju poslovne zgrade. Zgrada će imati dva nivoa podruma namenjena za garažu, prizemlje i deset

02.05.2024.  |  Vesti

Ko je Adrijana Mesarović, nova ministarka privrede?

02.05.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.