NavMenu

Digitalni nomadi šansa za razvoj niškog turizma

Izvor: tvzonaplus.rs Nedelja, 05.05.2024. 10:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/expresswriters)Ilustracija
Na području Niša za sada su registrovana samo četiri seoska domaćinstva koja su zanimljiva pre svega tzv. digitalnim nomadima odnosno turistima koji neko vreme borave u Srbiji, a rade onlajn. Srbija se već duže vreme svrstava među prve četiri zemlje u Evropi i među dvadeset u svetu po privlačnosti za zaposlene u IT industriji koji uz računar mogu da rade iz bilo kog mesta. Zbog toga Turistička organizacija Niš intenzivno radi na razvoju ruralnog turizma, kaže direktorka TON-a Dragana Božić.

Srbija je već duže među prve četiri zemlje u Evropi i dvadeseta destinacija u svetu po privlačnosti za digitalne nomade – zaposlene u IT industriji koji odluče da posao spakuju u kofer i rade u bilo kojoj zemlji. Srpska seoska domaćinstva su često njihov izbor, ali za sada u Nišu ne postoji dovoljan broj resgitrovanih smeštaja takvog tipa. Zbog toga se radi na edukaciji vlasnika etno domaćinstava u okolini Niša.

- Ideja je da razvijemo jug Srbije i da edukujemo lokalno stanovništvo da je turizam ozbiljan biznis - kaže savetnik u turizmu Branko Krasojević.

U Srbiji preko portala E turista postoji 860 registrovanih sesokih domaćinstava, a šansu za turizam vidi i selo Sićevo, kaže direktorka Turističke organizacije Dragana Božić.

- Pre dve godine Udruženje Sićevo je pokrenulo inicijativu da oživi selo preko Dana sićevačke berbe kada je bio veliki broj posetilaca. Digitalni nomadi žele da borave u ruralnim područjima, da tamo rade iako mogu da plate skupe hotele. Žele da uživaju u prirodi, voze biciklu i uživaju u domaćim specijalitetima - kaže direktorka TON-a.

Digitalni nomadi u Srbiju najčešće dolaze između aprila i oktobra. Zadržavaju se u proseku dva i po meseca i troše znatno više od klasičnih turista. Osim Srbije koju biraju zbog stabilne internet konekcije, bezbednog okruženja i niskih troškova života, IT-ijevci se često odlučuju i za Portugaliju, Španiju i Poljsku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina

U centru Užica planira se gradnja zgrade sa 52 stana (FOTO)

U Užicu je u planu gradnja stambeno-poslovnog prostora spratnosti Po+Pr (sa Gal.)+4S+Ps ukupne neto površine 3.346,56 m2. Projektovana su 52 stana i tri poslovna prostora. U prizemlju objekta sa galerijom, projektom je predviđeni su lokali, od kojih je jedan sa galerijom. Na prvom, drugom i trećem spratu, se nalazi po 10 stanova, a na četvrtom i povučenom spratu 11 stanova. Projektovana su i 24 garažna mesta. Nedostajućih 36 parking

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.