NavMenu

Sve manje poljoprivrednih gazdinstava, najveći pad u Vojvodini

Izvor: Tanjug Nedelja, 21.04.2019. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
U Srbiji je za šest godina broj poljoprivrednih gazdinstava pao za 9,9% dok je poljoprivredna površina povećana za 1,1%, broj traktora za 10%, a prosečni nosilac gazdinstva stariji je za dve godine, rečeno je u Republičkom zavodu za statistiku (RZS) prilikom predstavljanja prvih rezultata Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

Ukupno je u Srbiji 569 hiljada gazdinstava, a u odnosu na 2012. godinu broj poljoprivrednih gazdinstava pao je 10% dok je broj gazdinstava pravnih lica manji za 38%.

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, više od 244 hiljade, dok ih je u Regionu Beograda osam puta manje od tog broja, a u Vojvodini gde je zabeležen najveći pad od 13% sada je 128 hiljada gazdinstava.

U Srbiji se koristi 3.476.788 hektara poljoprivrednog zemljišta, prosečna površina koje gazdinstvo koristi je 6,1 hektar, s tim da je prosek za porodična gazdinstva 5,4, a za gazdinstva pravnih lica - 304,1 hektar, a najveći porast površina od 10% zabeležen je kod višegodišnjih zasada.

Prema prvim rezultatima Ankete, 435.053 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji "se bavi stočarstvom" što je 80% gazdinstava, a stoka se gaji u 20% gazdinstava pravnih lica.

Od 881 hiljade goveda najviše ih se, 46%, gaji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, u Vojvodini 29%, a u regionu Beograd šest odsto, dok se ukupno od 3,2 miliona svinja 45% gaji u Vojvodini, a svaka treća u regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Živina se najviše gaji u Vojvodini gde je 10 miliona komada, a sa milion ovaca i više od 76 hiljada koza šampion je region Šumadije i Zapadne Srbije.

U Srbiji je 451.985 traktora što je za 10% više u odnosu na popisano 2012. godine, tako da 80% poljoprivrednih gazdinstava koristi sopstveni traktor ali je 83% traktora starije od 20 godina.


Prosečan broj članova i stalno zaposlenih na porodičnim gazdinstvima u Srbiji je 2,3 što nije identično ali korespondira prosečnoj porodici koja ima 2,8 članova.

Ukupno na gazdinstvima Srbije radi 1.336.714 ljudi, što je za 7,3% manje nego 2012. godine, a od tog na gazdinstvima pravnih lica radi 18.119 lica.

Prosečni nosilac poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji star je 61 godinu i dve godine je stariji nego 2012. godine, i tek svaki 14. je mlađi od 40 godina, a najviše mladih je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije.

Direktor RZS Miladin Kovačević naglasio je da je Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. godine rađena uz finansijsku podršku Evropske komisije i po metodologiji Eurostata, a podatke je sa 120.000 gazdinstava prikupljalo 535 anketara. Konačni rezultati Ankete biće objavljeni na službenom vebsajtu RZS do 30. juna, a posebne publikacije sa analizom stanja u oblasti poljoprivrede biće raspoložive do kraja septembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.