NavMenu

Modernizacija topionice bakra RTB za tri godine - "SNC Lavalin" radi studiju izvodljivosti

Izvor: Beta Utorak, 21.07.2009. 11:05
Komentari
Podeli

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je juče (20. jul 2009. godine) da očekuje da će za tri godine biti modernizovana Topionica bakra i izgrađena nova fabrika sumporne kiseline u tom gradu.

Nakon sastanka u Boru sa potpredsednikom kompanije za projektovanje topionica "SNC Lavalin" iz Kanade Timom Smitom, on je rekao da će se modernizacijom topionice postići veće "iskorišćenje bakra" i sprečiti zagađenje.

- Lavalin nam je ponudio "oto-kumpu" tehologiju koja garantuje dobro iskorišćenje bakra ali i sumpor-dioskida. Tu tehnologiju pozitivno su ocenili i stručnjaci RTB-a, profesori Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda, Tehničkog fakulteta u Boru i Instituta za rudarstvo i metalurgiju - rekao je generalni direktor RTB-a.

Spaskovski je rekao da bi "SNC Lavalin", jedna od najboljih kompanija u projektovanju Topionice, u roku od četiri meseca trebalo da izradi studiju izvodljivosti za modernizaciju Topionice.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ranije je najavio da će država uložiti 130 mil USD za izgradnju nove Topionice bakra, na osnovu robnog kredita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Vesti

Ko je Adrijana Mesarović, nova ministarka privrede?

Izabrana je nova Vlada Srbije, a među ministrima koji će voditi ekonomsku politiku zemlje, našlo se i novo ime. Naime, nova ministarka privrede biće Adrijana Mesarović. Dosad je bila članica gradskog veća Novog Sada za budžet, finansije i investicije. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, rođena je u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.