NavMenu

Kompanija "Jat Airways" u 2008. godini poslovala sa gubitkom od 25 mil EUR

Izvor: Beta Subota, 07.03.2009. 15:44
Komentari
Podeli

Srpska aviokompanija "Jat Airways" imala je gubitak od oko 25 mil EUR u 2008. godini,
izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća Saša Vlaisavljević.

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da će konačni rezulati poslovanja u 2008. godini biti poznati ovog meseca, ali da su prema dosadašnjim podacima, prihodi bili oko 155 mil EUR, a rashodi između 175 i 180 mil EUR.

- Više od 20 mil EUR gubitka u prošloj godini ostvareno je zbog visoke cene kerozina, a ostatak zbog nabavke rezervnih delova - kazao je Vlaisavljević i naveo da nabavku goriva čini oko 40% troškova "Jata".

U ovoj godini, naveo je, sa cenom od oko 40 USD za barel nafte "Jat" nema razloga da pravi gubitke, a kompanija bi od 2010. godine mogla da posluje sa profitom i s postojećom flotom.

Vlaisavljević je kazao da poslovni rezultati iz 2007. godina kada je "Jat" imao dobit ne bi mogli da se uporede sa prošlom godinom pošto je profit u 2007. ostvaren zahvaljujući prihodu od 17 mil USD, koje je "Jat" dobio u nekoliko sporova u Francuskoj.

Prošla godina je bila najteža u istoriji vazduhoplovstva i ne može da se poredi ni sa jednom dugom, ocenio je, i dodao da je sa cenom nafte koja je išla do 144 USD po barelu oko 60 aviokompanija bankrotiralo, a ukupan gubitak avioprevoznika u svetu premašio je 6 milijardi dolara.

Vlaisavljević je kazao da je "Jat Airways" u prošloj godini prevezao rekordan broj putnika - 1.341.000, što je oko 5% više nego u 2007. godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Finansije

Rast BDP u prvom kvartalu ove godine

U Srbiji je u prvom kvaratalu realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio 4,6% u odnosu na isti period 2023. godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Budžetom za 2024. godinu planiran je godišnji rast BDP-a od 3,5%. U 2023. godini rast BDP-a je bio 2,5%.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.