NavMenu

Skoro da više nema nikakvih nagađanja - Švedska IKEA sa "Simpom" dolazi u Srbiju

Izvor: Politika Nedelja, 30.11.2008. 09:10
Komentari
Podeli

Milan NikolićMilan Nikolić

Nema više nikakvih nagađanja i dilema, gotovo 100% je sigurno da švedska IKEA sa „Simpom” dolazi u Srbiju. Postignut je dogovor sa ovom poznatom svetskom kompanijom i njihovi predstavnici će sa našim stručnjacima već 15. decembra biti u „Simpovoj” fabrici u Zubinom Potoku da na licu mesta vide šta je potrebno da se rekonstruiše i obnovi kako bi se još više povećali proizvodni kapaciteti i obnovio mašinski park. Ovo je za „Politiku” juče, povodom 45-godišnjice „Simpa”, rekao Dragan Tomić, predsednik ove kompanije i dodao da „Simpo” sa „Ikeom” ulazi u partnerske poslovne odnose na duže staze pa je tim dugoročnim programom predviđena rekonstrukcija pogona koji će proizvoditi za mnoga tržišta širom sveta.

Uz ožiljke i uspešno trajanje kroz 4 i po decenije, „Simpo” je postao kompanija svetskog ugleda od 6.500 radnika sa 70 malih, srednjih i velikih preduzeća.

Milan NikolićMilan Nikolić
(Dragan Tomić)

Povodom četrdesetpetogodišnjice rada, na prigodnoj svečanosti, Dragan Tomić je zaposlenima predočio Program za smanjenje troškova i ekonomično poslovanje.

– On mora da bude shvaćen od svih kao borba za opstanak Kompanije i spas svih koji žele da u njoj rade. Ta borba biće dobijena ako se vratimo poštovanju izvornih principa rada i poslovanja i izgradimo jedinstvo koje je stvoreno 1967. godine i trajalo u čitavom periodu razvoja Kompanije – pojasnio je Tomić.

– Zadatak koji treba da uradimo je privatizacija. Koncipirali smo je na način koji je mnogo težak. Da nije tako, verovatno bi i drugi tako radili. To je način da se privatizujemo, a da ne otpuštamo radnike, da se privatizacija izvede uz razvoj i dalja ulaganja, uz dalji rast zaposlenosti. Imamo strategiju da strateškim partnerima ponudimo zavisna preduzeća, ali pre svega našim ljudima, ako to žele. Kao primer uspešne „Simpove” privatizacije Tomić je naveo „Lagado” u Bujanovcu, „Besim” u Vranjskoj Banji , i „Rosu” u Surdulici.

Napominje da iz svih dosadašnjih iskušenja „Simpo” nosi vidljive ožiljke, ali – ne staje. Danas smo takođe pred velikim iskušenjem jer ulazimo u završnicu privatizacije. Neophodna nam je energija, znanje i mudrost da privatizaciju uspešno privedemo kraju, onako kako smo i planirali.

Milan NikolićMilan Nikolić

– U proteklih pet godina proizvodnja „Simpa” raste. Tendencija rasta nastavljena je i u ovoj godini. Konstantni rast izvoza, međutim, koji u ukupnoj proizvodnji i prometu učestvuje sa više od 50 posto, dokaz je da imamo svetski priznat proizvod i u pogledu dizajna i u pogledu kvaliteta. Ovo potvrđuje i podatak da se jedna trećina od ukupnog izvoza ostvaruje na tržište Italije. Tu je povratak na tržište, Švedske, Danske, Francuske, Nemačke, Kanade i SAD – kaže Milan Nikolić, predsednik Upravnog odbora Kompanije „Simpo” i dodaje da se investicioni ciklus nastavlja.

napomena : tekst je prenešen iz lista POLITIKA od 30.11.2008

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.