NavMenu

Grad Novi Sad objavio konkurs za idejno rešenje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2018. 12:48
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Ivana Vuksa)Novi Sad
Kako će izgledati spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u Novom Sadu biće poznato najkasnije u aprilu.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada (UGZI) objavila je konkurs za izradu idejnog rešenja spomenika, a rok za dostavljanje ponuda je 12. mart. Žiri, koga čine Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada, Nikola Macura sa Katedre za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Branka Bežanov, zamenica predsednika Skupštine grada i Dušan Miladinović, direktor JP Urbanizam, imaće potom 25 dana za odluku.

Konkurs je anoniman, a rad treba da sadrži tekstualni deo, kao i trodimenzionalni model spomenika kralja Petra na konju. Model treba da bude visine od 80 do 100 cm.

- Odluka žirija je obavezujuća, te će sa pobednikom konkursa biti zaključen ugovor o izradi idejnog rešenja - precizirano je u konkursnoj dokumentaciji.

Podsetimo, Savet za kulturu Grada Novog Sada odluku o postavljanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u tom gradu doneo je u oktobru prošle godine. Ideja za ovakav spomenik postoji još od tridesetih godina 20. veka, ali je njenu realizaciju omelo izbijanje Drugog svetskog rata, te složena politička situacija u državi. Lokalni mediji nedavno su objavili da je želja UGZI bila da spomenik izradi vajar Zoran Ivanović, na osnovu pregovaračkog postupka bez objavljivanja javne nabavke (imajući u vidu da je Ivanović jedan od najproduktivnijih vajara, kao i gotovo jedini sa iskustvom u izradi konjičkih skulptura), što Uprava za javne nabavke nije prihvatila, zahtevajući da se objavi tender za idejno rešenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.