NavMenu

Počela izgradnja trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac - Investicija u B3 vredna 613 mil USD

Izvor: Beta Ponedeljak, 20.11.2017. 15:45
Komentari
Podeli
TE Kostolac (Foto: Katarina Stevanović)TE Kostolac
Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) počela je izgradnju novog, trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac, snage 350 megavata.

Očekivana godišnja prozvodnja električne energije je oko 2,5 milijardi kilovat časova. Vrednost radova je 613 mil USD, a počinju izgradnjom dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. godine.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta uz povećanje proizvodnje Kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Teremoelektrane Kostolac B je 715,6 mil USD.

Kineska Exim banka obezbedila je 85% sredstava za finansiranje projekta, a 15% Elektroprivreda Srbije (EPS).

Rok otplate je 20 godina, uključujući i grejs period od sedam godina, a fiksna kamata je 2,5% godišnje.

Izgradnja novog termobloka Kostolac B3 planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima.

Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti uzgrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta. Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu bloka B3, dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru ove godine.

Završeni su arheološki istražni radovi na lokaciji budućeg objekta prema uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o primeni mera zaštite u zoni arheolškog lokaliteta Viminacijum.

U TE Kostolac B u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2 koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata, a izgrađeno je i novo postrojenje za odsumporovanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izradnju infrastrukturnih objekata, pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka i opreme i odvoz gipsa.

Ugovorena vrednost tog dela projekta je 344,6 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.