NavMenu

Španski lanac za hemijsko čišćenje Pressto traži partnera za zemlje bivše Jugoslavije

Izvor: Franchising.rs Četvrtak, 12.10.2017. 17:26
Komentari
Podeli
(Foto: Kelvin Wong/shutterstock.com)
Pressto, španski lanac za hemijsko čišćenje i druga specijalizovana čišćenja, traži partnera za region bivše Jugoslavije. Ova kompanija, koja je sa više od 500 franšiznih poslovnica jedan od najvećih franšiznih sistema na svetu, nastala je 1994. i danas je jedna od najvećih kompanija u toj branši na svetu, prenosi Franchising.rs.

Tiago Karuso, zastupnik brenda u ovom regionu, kaže da je kompanija trenutno fokusirana na širenje mreže u Evropi, te da su u potrazi za primaocem master franšize i za region kojem pripadaju zemlje bivše Jugoslavije.

– Pressto prvenstveno želi da pronađe jednog primaoca master franšize koji bi bio zadužen za ceo region zemalja bivše Jugoslavije. Vidimo i mislimo da je to moguće, jer postoje brojni primeri kompanija koje pokrivaju ceo region, a kad uzmemo u obzir da se radi o sličnim zemljama, koje povezuje i istorija i sličan jezik, smatramo da bi jedan primalac master franšize mogao nesmetano da razvija Pressto franšizu od Slovenije do Makedonije. Ne samo da ne bilo barijera zbog svih veza koje postoje između ovih tržišta, već bi to bilo i isplativije – bolje je kupiti prava za ceo region, nego za jednu od zemalja, ili zbirno, za nekoliko zemalja.

- Razmotrili bismo, naravno, i prihvatili ukoliko bi neko želeo da bude primalac master franšize isključivo za jednu zemlju. Širenje mreže kroz single-unit franšize, pak, ne preporučujemo u ovoj fazi i to za sada ne nudimo kao opciju – objašnjava Karuso.

U poređenju s drugim brendovima iz ove branše, Pressto se izdvaja i po određenim uslugama koje drugi ne nude. Reč je, na primer, o sitnim popravkama na odeći, peglanju, pranju zahtevnih odevnih komada kao što su venčanice, kožni odevni predmeti, kacige za motore...

Očekuje se da primalac master franšize bude ozbiljna kompanija sa dovoljno kapitala, budući da je inicijalna franšizna naknada za sve zemlje regiona oko 150.000 EUR, a naknada ne uključuje investicije u same perionice.

Investicija u prvu poslovnicu se procenjuje na 120-140.000 EUR. Svaka buduća poslovnica može da bude i manje površine i ne mora da nudi istovetan spektar usluga. Nivo investicije prosečno iznosi 30.000 EUR za Recollection Point, odnosno 80.000 EUR za klasični format perionice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.