NavMenu

Toza Marković pokreće proizvodnju crepa većeg formata - Dva nova modela u toku 2018.

Izvor: RTV Nedelja, 13.08.2017. 21:32
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Potpisivanjem ugovora sa italijanskom kompanijom Bedeschi, kikindska kompanija Toza Marković započela je važnu fazu investiranja usmerenu na podizanje tehnoloških kapaciteta u oblasti proizvodnje crepa.

Godinu dana nakon izlaska iz stečaja, uz nasleđeno breme loše privatizacije, kikindska fabrika samo novim ulaganjima obezbeđuje mesto na tržištu i dalji razvoj, što je i preduslov ispunjavanja obaveza preuzetih planom reorganizacije.

U martu je pokrenuta nova linija za digitalnu štampu pločica, a u toku je realizacija investicije usmerene na podizanje tehnoloških kapaciteta u oblasti proizvodnje crepa vredne 1,5 mil EUR.

- Sa firmom Bedeschi iz Italije, poznatim svetskim proizvođačem, dogovorena je proizvodnja i isporuka opreme do kraja godine, a tokom januara i februara usledila bi probna proizvodnja i dokazivanje kapaciteta. Očekujemo da praktično od marta, odnosno s početkom nove građevinske sezone, Toza Marković na tržištu bude prisutna sa dva nova modela crepa većeg formata – Clasic i 333, odnosno Velika Kikinda - kaže direktor Vladimir Ilić.

Na osnovu Plana reorganizacije, kikindska fabrika preuzela je i obaveze prema poveriocima i vraćanje nasleđenih dugovanja u narednih deset godina. Pravi efekti novih proizvoda mogu se očekivati tek s novom građevinskom sezonom, pa u predstojećim razgovorima s bankama kao najvećim poveriocima, u Tozi Marković očekuju produženje grejs perioda na još šest meseci ili godinu dana.

- Prosto je neophodno da novi proizvod zaživi na tržištu, da se implementira u naš rezultat poslovanja kako bismo poslovali na najvišem mogućem nivou. Naime, obaveze od 2,5 mil EUR na godišnjem nivou, koje moramo izmiriti, su jako ozbiljne obaveze - kaže Ilić.

Samo godinu dana nakon izlaska iz stečaja, kikindska fabrika mora da nadoknadi izgubljeno vreme iz perioda loše privatizacije i propadanja fabrike. Za 625 radnika, koliko sada fabrika upošljava, ali i za kikindsku privredu, dalji razvoj Toza Markovića ima višestruki značaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.