NavMenu

Otpad iz Vinče stvaraće struju za Beograd - Važno nastaviti ulaganja i u reciklažu

Izvor: Tanjug Sreda, 19.07.2017. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: wiklander/shutterstock.com)
Postrojenje za preradu otpada u Vinči, čija bi izgradnja trajala dve-tri godine, a koštala oko 300 mil EUR, trebalo bi da prerađuje oko 70% otpada i svojim sagorevanjem stvara oko 30 megavata električne i 65 megavata toplotne energije, izjavio je danas regionalni menadžer za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Thomas Lubeck.

Lubeck je rekao da Beograd svake godine stvara 600.000 tona otpada i da bi novo postrojenje moglo da iskoristi taj potencijal za stvaranje energije, ali i da smanji zagađenje. Kako je regionalni menadžer IFC-a objasnio, gas od otpada koji truli u Vinči zagađuje vazduh i izaziva mnogobrojne požare, dok istovremeno zagađuje i Dunav i okolno zemljište.

Takođe je naveo da je važno to što Grad Beograd nastavlja da investira u izgradnju postrojenja za separaciju i reciklažu otpada, što će, kaže, omogućiti da se u budućnosti sagoreva samo onaj otpad koji nema drugu ekonomičnu upotrebu.

On je dodao da IFC igra savetodavnu ulogu Gradu Beogradu u tom projektu, i podsetio da se od 50 potencijalnih investitora, marta 2015. do ove godine iskristalisao jedan, najozbiljniji ponuđač.

- Prošle nedelje predata je jedna obavezujuća ponuda koja je u procesu razmatranja. Reč je o konzorcijumu Suez iz Francuske i Itochu iz Japana - rekao je Lubeck.

Lubeck je istakao da su te kompanije veoma dugo uključene u proces i da je opravdano poverenje da je njihova ponuda dobra, ali da je ipak potrebno da se ona proveri, kako bi bila u skladu sa uslovima predviđenim tenderom.

- To su veoma iskusne kompanije, koje imaju veliko iskustvo u oblasti upravljanja otpadom - ocenio je Lubeck.

Učešće u projektima obnovljive energije u skladu je sa ciljevima Evropske unije za klimu i energiju do 2050. godine, a Srbija je u obavezi da do 2020. poveća učešće obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji sa 21% na 27%. Da bi postigla taj cilj, potrebno je da, primera radi, toplane počnu da koriste 30% obnovljivih izvora za proizvodnju energije.

Kao najbolji primer Lubeck je naveo Švedsku, koja dva miliona tona otpada godišnje iskoristi da ugreje oko 810.000 domaćinstava i obezbedi električnu energiju za oko 250.000 domova. Koliko su uspešni u tom procesu, objašnjava Lubeck, pokazuje i podatak da godišnje uvezu skoro 700.000 tona otpada od svojih suseda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.