NavMenu

EPS nastavlja da brine o okolini - Potpisan ugovor sa Agencijom za zaštitu životne sredine

Izvor: Tanjug Utorak, 28.02.2017. 12:16
Komentari
Podeli
Filip Radović i Milorad GrčićFilip Radović i Milorad Grčić
Elektroprivreda Srbije (EPS) i Agencija za zaštitu životne sredine potpisale su danas Ugovor o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji kojim će poboljšati zaštitu životne sredine u Srbiji.

Na osnovu tog dokumenta, EPS i Agencija za zastitu životne sredine sarađivaće u praćenju vazduha, vode, zemljišta, otpada, kao i nivoa buke, nejonizujućeg zračenja i drugih uticaja na životnu sredinu u blizini elektrana i distributivnih postrojenja EPS-a.

Ugovorom je predviđena i redovna procena rezultata merenja smanjenja i prevencije zagađenja životne sredine, a učestalost praćenja stanja, odnosno monitoring, obavljaće se više puta godišnje i po potrebi.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Grčić je nakon potpisivanja kazao da je to veliki korak koji srpsku energetsku kompaniju vodi ka modernoj firmi i sigurnoj i boljoj budućnosti.

On je podsetio da je EPS do sada u zaštitu životne sredine uložio nešto više od 200 mil EUR, a da je u planu da u narednih devet godina, odnosno do 2027, uloži još 1 mlrd EUR.

- Ovo jasno govori da je nastavljen proces restrukturiranja i da EPS ide sigurno napred - rekao je Grčić, dodavši da je EPS firma koja ima budućnost i u narednom periodu biće sve sigurnija i pouzdanija.

Radović je kazao da proizvodnja električne energije ima najveći uticaj na životnu sredinu i zato je veoma važno pratiti, sprečiti i smanjiti posledice koje mogu nastati, a to upravo obezbeđuje, kako je naglasio, potpisani dokument.

- Ulaganje u životnu sredinu nikada nije trošak, već je to investicija u bolju budućnost. Ovaj ugovor nije samo formalnost, već ćemo nastaviti da se i dalje srećemo i razgovaramo, a sve u cilju efikasnijeg korišćenja energije i zaštite životne sredine - rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine.


Potpisivanju ugovora između EPS-a i Agencije za zaštitu životne sredine prisustvovao je i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Danijel Berg koji je kazao da je potpisani dokument potreban EPS-u da bi ta kompanija postala održiva, naglasivši da ugovor ima veliki uticaj ne samo na zaštitu životne sredine, već je bitan i za dalje poslovanje EPS-a.

U okviru saradnje koja je predviđena potpisanim ugovorom, kako je rečeno u EPS-u, ta kompanija će blagovremeno dobijati i moći da koristi rezultate mernih stanica Agencije, što je izuzetno značajno kako bi se preventivno delovalo i sprečio ili smanjio negativni uticaji na životnu sredinu iz postrojenja EPS-a.

Istaknuto je da kroz uspostavljanje saradnje sa Agencijom za zaštitu životne sredine EPS ispunjava program restrukturiranja, koji je kreditom podržala EBRD i realizuje odredbe Akcionog plana za zaštitu životne sredine i socijalna pitanja, a koji je usklađen sa EBRD politikom zaštite životne sredine i socijalnom politikom i treba da uvede najbolju međunarodnu praksu i unapredi rezultate u oblasti zaštite životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Energija

EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW, uskoro druga runda aukcija za OIE

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane Petka i vetroelektrane Kostolac, važni su razvojni projekti Elektroprivrede Srbije u vreme energetske tranzicije. Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva, rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.