NavMenu

Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji Putnika

Izvor: Danas Petak, 15.07.2005. 14:19
Komentari
Podeli
Agencija za privatizaciju Srbije raskinula je ugovor o prodaji turističkog preduzeća Putnik američkoj komopaniji Uniworld, zbog toga što ni naknadno nije dostavila garanciju od 7,3 miliona dolara. Kako se navodi u saopštenju, kapital Putnika se prenosi Akcijskom fondu Srbije, koji će imenovati privremenog upravnika preduzeća. U obrazloženju raskida kupoprodajnog ugovora navodi se da je to urađeno jer Uniworld nije dostavio drugu garanciju od 7,3 miliona dolara, koja je važeća od 1. jula 2004. godine do kraja jula ove godine, u skladu sa odredbama kupoprodajnog ugovora. Obaveza kupca da dostavi tu garanciju, kako se ističe, povlači i mogućnost plaćanja ugovorne kazne koju utvrđuje Agencija za privatizaciju.
Beogradsko turističko preduzeće Putnik je u maju 2003. godine prodato Univorldu za 5,2 miliona dolara. Kupac se obavezao da će u to preduzeće do kraja juna 2008. godine uložiti 44,3 miliona dolara. Američka kompanija obavestila je 24. marta ove godine Agenciju za privatizaciju da je neopozivo otkazala ugovor o kupovini 70 odsto društvenog kapitala u turističkoj agenciji Putnik iz Beograda, kada je i vratila kupljene akcije. Posle pritivatizacije, Putnik je dobrovoljno napustio 231 radnik od ukupno 840 zaposlenih. Razlog za to je, prema navodima američke kompanije Uniworld, koja je u vlasništvu biznismena srpskog porekla Srbe Ilića, i to što Agencija nije bila kooperativna u sprovodenju ugovora i nije omogućila prenos ugovora kad je to traženo, nekoliko meseci pre.
Tagovi:
Srba Ilić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2024.  |  Energija

Projekat "Đerdap 3" za Srbiju izvestan, za Rumuniju uz preduslove

Zvaničnici Srbije najavili su da će se hidroelektrana "Đerdap 3" graditi u koordinaciji sa Rumunijom, ali nije jasno da li su formirane radne grupe za ovaj zahtevni projekat. Oprečne izjave o tome stižu iz Beograda i Bukurešta. Nepoznata je i cena projekta, a problematično je i to što bi se izvodio na području Nacionalnog parka "Đerdap", najvećeg zaštićenog područja koje se prostire na istoku Srbije uz srpsko-rumunsku granicu.

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.