NavMenu

"VK Aromatics International" izgradio fabriku u Novom Sadu - Uskoro izvoz u Rusiju

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 12.05.2016. 15:48
Komentari
Podeli

(Foto: manfeiyang/shutterstock.com)
Nisam čekao državu šta će mi dati, već sam krenuo sam, i svojim radom, umom i kapitalom za godinu dana realizovao plan – javio se telefonom direktor "VK Aromatics International" Miroslav Delić i saopštio da je ispunio svoj cilj zacrtan pre godinu, kada su ga novinari "Dnevnika" tokom Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu posetili kao laureata.

- Nikla je nova fabrika "VK Aromatics International" na više od 400 m2 proizvodnog i poslovnog prostora, izgrađana uz punu primenu HACCP standarda, sa savremenim mašinama za proizvodnu praškaste i tekuće arome. Uz sadašnjih deset radnika zaposliću još toliko.

Delić i njegov "VK Aromatics" nagrađeni su lane "Zlatnom medaljom za aromu prirodnog lešnika 30/48", a taj preduzetnik, o kome je "Dnevnik" prvi put pisao pre devet godina, i danas potvrđuje da se i u Srbiji može zaraditi i obogatiti poštenim radom.

– Obećao sam sebi fabriku i evo je, a u junu kreće realizacija daljeg poslovnog plana nastupa na rusko tržište i zajedno sa svojim poslovnim partnerom, "kraljem aroma" Viktorom Kohom odlazim u Sankt Peterburg. Iskoristićemo šanse koje omogućava sporazum s Rusijom, po kojem naša roba bez carine može da se plasira na to veliko tržište. Mislim da je za privredu, i zemlju uopšte, od prvorazrednog značaja odluka srpske vlade da ne uvodi sankcije toj velikoj i prijateljskoj državi, u kojoj Koh i ja ne odustajemo od toga da s aromama napravimo biznis-bum. Ne odustajemo, dakle, od plana s kojim smo zapravo i stigli u Srbiju - objašnjava Delić, koji je s "kraljem arome", stigavši pre gotovo deceniju u Beograd, izazvao veliku pozornost medija.

Naime, Koh ima sedam fabrika u sedam država, od Singapura do Australije, i nakon dugogodišnjeg zakupa, sada i sopstvene proizvodne hale u Novom Sadu.

– Važno je da čovek, kao i u životu, i u biznisu ima cilj, viziju i misiju, a imao ih je i Koh pre nego što je stekao enormno bogatstvo. Krenuo je pre dve i po decenije sa suprugom iz kuhinje i došao do toga da je svetski "kralj arome". I sam se lično nikada nisam libio posla, pa kada sam iz nekadašnje Jugoslavije stigao u Australiju, latio sam se metle i čistio u fabričkom krugu, da bih, korak po korak, za 15 godina došao do bogatstva. Ali, znao sam šta hoću, a i u Srbiji čovek poštenim radom može i da zaradi i da se obogati, što sam pokazao svojim radom i primerom ove novootvorene fabrike – kaže Delić.

On smatra da je budućnost srpske privrede u razvoju – bolje reći ekspanziji – malog i srednjeg preduzetništva, ali, kako ističe, bez rada i truda nema ništa, što dokazuju svojim primerom Koh i on.

– Sam sam počeo kao klinac od 15 godina da radim, davne 1964. godine u bivšoj SFRJ. Danas mi je 67 godina, što znači da imam 53 godine radnog staža i još radim, i još stvaram kapital i osvajam nova tržišta – naglašava taj poslovni čovek stacioniran na novosadskom Sajlovu.

Podseća na to da nije slučajno izabrao Novi Sad, u koji je doveo i Koha, i da ga je doveo sentiment jer je u mladost njegova velika ljubav bila jedna Novosađanka.

– To je primer da u biznisu ponekad ima i ljubavi, a ne samo interesa – dodao je Delić svojoj biznis-storiji.

Nova radna mesta i proizvodi

– Zaposliću još sedam radnika u proizvodnji i s otvaranjem ruskog tržišta za naše proizvode, uz sadašnjeg, i tehnologa koji govori ruski i poslovnog sekretara sa znanjem tog jezika – kaže Delić, koji će se sa svojim aromama naći i na predstojećoj međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji u Novom Sadu.

Na paleti "VK Aromatics"-a je više od 700 vrsta prehrambenih i drugih aroma i čak 70 vrsta vanile. Sagovornik podseća na to da je ta kompanija od trenutka kada je stigao u Srbiju pratila svetske trendove i tada je 10% ukupne proizvodnje predstavljala prirodna aroma, a danas čak 20, te da se tu ne staje već je cilj da ih bude 50 procenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Vesti

Ko je Adrijana Mesarović, nova ministarka privrede?

Izabrana je nova Vlada Srbije, a među ministrima koji će voditi ekonomsku politiku zemlje, našlo se i novo ime. Naime, nova ministarka privrede biće Adrijana Mesarović. Dosad je bila članica gradskog veća Novog Sada za budžet, finansije i investicije. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, rođena je u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.