NavMenu

"Simens" kupio 96,97% akcija Ibisys AD Beograd, poslovna politika ne samo prodaja već i razvoj firmi partnera

Izvor: Politika Sreda, 26.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Austrijska kompanija „Simens poslovni servisi” javnom ponudom kupila je 96,97% akcija jedne od vodećih domaćih firmi iz oblasti informatičkih delatnosti – Ibysis AD Beograd. Akcije su plaćene po 6.155 din tako da je kupoprodajni ugovor zaključen na 2,5 mil EUR.

Ibisis je uspešna firma koja je u 2004. god ostvarila promet od 10 mil EUR, a ima 91 zaposlenog.
Ibisis će u potpunosti biti ugrađen u poslovni sistem Simensa i poneti njegovo ime, tako da će proizvodi domaće pameti moći da se plasiraju širom sveta pod imenom Simensa. Za početak, proizvodni kapaciteti Ibisisa će biti uposleni za Simensove potrebe u regionu. Međutim, ono što je najinteresantnije u ovom slučaju jeste zašto je jedno takvo preduzeće kupljeno u našoj zemlji a ne recimo, Hrvatskoj, Rumuniji ili Bugarskoj. Simens je u Srbiji  prisutan gotovo celo proteklo stoleće tako da kompanija ovde nema samo čist poslovni interes nego i obavezu da obezbedi tehničku i tehnološku podršku.  Simensova poslovna politika, ne samo u Srbiji već u svim zemljama u kojima je prisutan, ne zasniva se samo na pukoj prodaji. Naime, maksimalnu pažnju ulažu u razvoj lokalnih partnera sa kojima sarađuju kroz razne kooperacije. Dosta njih kupuje repromaterijal i polufabrikate koje koriste u svojim proizvodima.

Kupovinu Ibisisa mnoge strane kompanije će protumačiti kao dokaz da je naša zemlja otvorena i pogodna za direktne investicije. Uostalom, da to nije tako Simens ne bi bio zainteresovan za još neka domaća preduzeća, koja bi uskoro mogla da se uključe u njegovo okrilje. Njihova imena su za sada još tajna, jer Simens, ističe se, ne želi da to zna njegova konkurencija.

Strane kompanije koje su spremne da investiraju u SCG, jednostavno ne mogu sebi dozvoliti da se prilagođavaju zastarelim regulativama koje je svet odavno prevazišao. Zakonodavna harmonizacija u Srbiji mora biti prioritet jer samo izvozna orijentacija garantuje uspeh, zaključuje Obrad Spremić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.