NavMenu

Odmor daleko od asfalta - Banje i zeleni predeli u Laškom za potpunu rehabilitaciju uma i tela (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 14.06.2015. 12:02
Komentari
Podeli

"Thermana Laško" (Foto: Vedrana Džudža)"Thermana Laško"
Bilo da je leto ili zima, Laško je sve češća meta turista i pravi raj za beg od gradske buke i asfalta. Letnji period je možda idealan da osetite mir ovog malog mesta na istoku Slovenije. Banjski sadržaji, velnes ugođaji, miris prirode uz umerenu planinsku svežinu, nude potpuni duhovni i telesni odmor.

I ako se odlučite na boravak duži od dva do tri dana, Slovenci su se pobrinuli da ne osetite monotoniju. Da u tako malom mestu ima mnogo sadržaja za videti i iskusiti, uverila se i ekipa "eKapije".

Lepote Laškog sve više mame i Srbijance. Samo u "Thermani Laško", turisti iz Srbije su na trećem mestu po broju noćenja. Ne kriju da im je naše tržište jedno od najbitnijih, te da se broj gostiju stalno povećava.

- Za goste iz Srbije uvek imamo posebne ponude. Tako do kraja juna imaju mogućnost da uplate boravak za jedno, a dobiju dva. Za neku pristupačnu cenu, obezbeđena je kvalitetna ponuda. U prošloj godini, Srbi su u "Thermani" ostvarili oko 2.000 poseta i 6.000 noćenja – kaže Nuša Korotaj, direktorka marketinga "Thermane Laško".

Dodaje da im najviše gostiju dolazi iz Austrije i Italije, te da su u prošloj godini ukupno zabeležeili 40.000 poseta i 170.000 noćenja.

"Thermana Laško""Thermana Laško"
Velnes i medicinska ponuda

U "Thermani Laško" koja se smestila na obali reke Savinje, na raspolaganju su dve vrste ponuda - Medicinska u hotelu "Zdravilišče Laško" sa 4 zvezdice i velnes sadržaji u hotelu "Thermana Park Laško superior".

- Gostima nudimo potpunu relaksaciju u našim termalnim bazenima, velnes tretmane, masaže, saune, dobru kuhinju i luksuzan smeštaj. Specijalizirani smo i za tretmane za lokomotorni sistem, tako da često imamo ljude koji dođu da leče posledice od saobraćajne nesreće, srčanog udara. A sve to u prirodi, u hotelu sa pogledom na reku – priča Korotaj.

Harmonija u Ayurveda centru

U "Thermani Park Laško" smešten je jedan od najvećih Ayurveda centara u Sloveniji. Da osetite poptunu harmoniju uma i tela, pobrinuće se specijalisti ayurvede, teraputi, trener joge i kuvari koji su ovde došli sa juga Indije, kolevke ove medicine.

- Reč je o holističkom pristupu telu. Programi u ovom centru se temelje na individualnom pristupu i sveobuhvatnom tretmanu pojedinca, koji ga usmeravaju ga zdravom načinu života. Najpre doktor da dijagnozu i propiše tretmane. Potom nastupaju teraput, kuvar i trener joge koji deluju u skladu sa onim što se prepiše – objašnjava Korotaj.

Ayurveda centar (Foto: Vedrana Džudža)Ayurveda centar
Dodaje da se samo četiri terapije u njihovom Ayurveda centru mogu koristiti bez savetovanja doktora, te da je u sobama za sprovođenje terapije sve tipično indijsko.

Direktorka marketinga u "Thermani Laško", kaže da su u prethodnoj godini uveli i neke novine u ponudi.

- Napravili smo veliko dečije igralište, i u to uklopili neke posebne programe, animacije i različite radionice. Svake godine imamo nove programe, tako smo ove počeli ayurveda detoks i klasične detoks programe. Investicije uglavnom realizujemo u saradnji sa lokalnim područjem.

Kapaciteta u "Thermani Laško" ima sasvim dovoljno, kaže Korotaj za "eKapiju", tako da nemaju u planu njihovo povećanje. Raspolažu sa ukupno 700 kreveta u 400 soba.

Grad piva, meda i cveća

Laško je sinonim za pivo. To je možda i prva asocijacija na to mesto, s obzirom da se tu proizvodi još od 1825. godine. Meštani su jako ponosni i na med lokalnih pčelara. Tako je i "Thermana Laško" na daleko poznata po svojim pivskim i medenim tretmanima, na bazi lokalnih proizvoda.

U Laškom se svake godine u julu održava festival cveća i piva. Reč je o najvećem njihovom festivalu koji poseti oko 200.000 ljudi.

Restoran "Pavus"Restoran "Pavus"
Šta ne propustiti

Ako već posetite Laško, možete otići i u razgledanje nekadašnjeg rudnika aluminija i srebra u obližnjem mestu Padež. U Puhovoj jami rudu su iskopavali još u doba Marije Terezije. Priikom obilaska jame, probaćete neko od tradicionalnih jela i pića.

Oni koji vole adrenalin i izazove, treba da testiraju svoje veštine u adrenalinskom parku i Bob kart vožnji na Celjskoj koči.

Park koji je otvoren u aprilu prošle godine ima tri poligona različite zahtevnosti, namenjena svim uzrastima (predškolska deca, deca do 15 godina i odrasli). Avanturistički duh će vam pomoći da savladate sve prepreke, poput daski, mostova, mreža, stena za penjanje.

Letno sankalište Bobkart prostire se na padinama skijališta Celjska koča. Staza je duga 800 m i nudi spust za hrabrije, ali i laganu vožnju. Bobkart pod nazivom "Celjski trkač" prvo je takvo sankalište u Sloveniji, gde možete postići brzinu do 40 km/h.

Grad piva, meda i cveća, ne smete napustiti a da ne posetite restoran "Pavus" na tvrđavi Tabor, gde ćete probati kulinarske specijalitete proslavljenog kuvara Marka Pavčnika. Uživaćete u lokalnim specijalitetima u potpuno opuštajućem abijentu. Sve to uz pogled na okolinu koji oduzima dah.

Vedrana Džudža

Fotogalerija
Laško - Odmor daleko od asfalta
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.