NavMenu

U Nikincima se uzgajaju i najmanja i najljuća papričica na svetu - Kilogram suve košta i do 20.000 EUR

Izvor: RTS Ponedeljak, 25.07.2022. 08:09
Komentari
Podeli
Ljute papričice (Foto: Aleksandar Parezanović)Ljute papričice
Visoke temperature pogoduju uzgoju nekih kultura, a posebno, kažu ratari – ljutim papričicama. U Nikincima kod Rume, porodica Ranitović, pored najljuće, uzgaja i najmanju i najskuplju papriku na svetu.

"Mama čilija" kako je nazivaju, potiče iz Južne Amerike, sporo niče i raste, a pun rod dostiže samo na visokim temperaturama. Plod veličine 6 milimetara ima najviše pola grama.

- Najmanja paprika na svetu se zove "aj čarapita", inače je i najskuplja, na svetskom tržištu, njena cena, kilogram suve ide čak i do 20.000 EUR. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih - kaže Svetlana Gligorić Ranitović.

Svetlana je seme, na početku, nabavljala u inostranstvu a najveća investicija bio je plastenik. Ove biljke su otporne na bolesti, ne prskaju se hemijom, samo traže mnogo toplote i vode.

- Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspevaju i kod nas - kaže Svetlana.

U Sremu raste i "karolina riper", najljuća papričica na svetu koja ima oko dva miliona skovila, 100 puta više od domaćih feferona.

Ovi plodovi su zdravi, ali samo kada se koriste u malim količinama. Beru se do oktobra, a zimu najčešće dočekaju u teglicama, izveštava RTS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.