NavMenu

Ovde su najjeftinije kuće u Srbiji - Kupite ih uz pomoć države

Izvor: Blic Utorak, 09.04.2024. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tierra Mallorca/unsplash)Ilustracija
Sa početkom proleća raste i interesovanje za jeftine kuće na selu. Zainteresovanost građana za ovu vrstu kuća posebno je porasla od kako je najavljena nova pomoć države za kupovinu seoskih kuća. Prema poslednjim podacima najveća zainteresovanost građana za kupovini nekretnine je u Vojvodini.

U Vojvodini je trenutno bogat izbor jeftinih kuća, a većina oglašenih nekretnina ne prelazi cenu od 35.000 EUR. U ponudi nisu samo kuće, već cela imanja sa pomoćnim objektima. Ovo su tri najjeftinije kuće.


Kuća od 100 kvadrata za 35.000 EUR

U opštini Sečanj na samo pet minuta od Tamiša, nalazi se kuća od 100 kvadrata na 12 ari placa, po ceni od samo 35.000 EUR.

- Na pet minuta peške su pekare, mesare, kafići, škole, banke, pošte, marketi, hoteli, restorani, sve ima za život. Kuća je od tvrdog materijal, trofazna struja, novo kupatilo. Tako reći, stan je "ključ u ruke" i cena je 35.000 EUR - napisao je vlasnik u oglasu.


Celo imanje za 31.000 EUR

Kuću od 84 kvadrata na placu od 14,35 ari, u Velikom Središtu u Banatu, Goran prodaje za 31.000 EUR.

Goran takođe ističe da na placu postoje svi pomoćni objekti, voćnjak, kao i asfaltni put do kuće, ulična rasveta, a kako se pohvalio i otvoren pogled na Vršački breg i kulu.

Vlasnik ističe i da ukoliko kuću želite da kupite bez stvari, cena je manja, oko 29.000 EUR.


Kuća i 7 ari placa za 30.000 EUR

Kuću od 50 kvadrata, sa pomoćnim objektom na placu od sedam ari u Somboru, Jasmina je oglasila na jednoj grupi na Fejsbuku za prodaju jeftinih kuća i drugih nekretnina za samo 30.000 EUR.

Kako stoji u oglasu, ova nekretnina poseduje jednu spavaću sobu, dnevni boravak, trpezariju, kuhinju, kupatilo i predsoblje. Takođe, objekti su kompletno opremljeni nameštajem, a podovi su od laminata i pločica.


Kako da se prijavite za novac za kuću na selu?

Ministarstvo za brigu o selu dodeljuje bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Seoskom kućom sa okućnicom smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu).

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća - Bačko Petrovo Selo koje ima 82 kuće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.