NavMenu

Miodrag Kostić, predsednik "MK Grupe" - Tačno je, kupujemo IPOK!

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.06.2012. 15:51
Komentari
Podeli

Miodrag Kostić i Gi ElenaMiodrag Kostić i Gi Elena

Posle "Carnex"-a, sledeći član "MK grupe" biće zrenjaninska skrobara IPOK, potvrdio je namere ekskluzivno za "eKapiju" Miodrag Kostić, predsednik te grupe, nakon današnjeg potpisivanja ugovora o kreditu sa IFC vrednim 45 mil EUR.

- Tačno je da ćemo deo kredita koji smo dobili od IFC-a iskoristiti za kupovinu zrenjaninskog preduzeća IPOK – kaže Kostić za naš portal.

Kostić nije želeo da precizira koliko novca je opredelio za učešće njegove grupe na tenderu zrenjaninske skrobare koji je zakazan za 29. jun.

Na pitanje zašto se "MK grupa" odlučila baš na ovu akviziciju, Kostić kaže:

- Mi u tu kupovinu ulazimo sa partnerima, i to zato što je to logičan sled onoga čime se mi bavimo. Mi godišnje proizvodimo u Ukrajini 200.000 i u Srbiji 50.000 tona kukuruza. Znači, imamo ukupno 250.000 tona kukuruza sopstvene proizvodnje, a kapacitet IPOK-a na današnji dan je 40-50.000 tona.

Inače, od 45 mil EUR, koliko je IFC odobrio "MK Grupi", 35 mil EUR biće iskorišćeno za ulaganje u obrtni kapital i buduće akvizicije, dok će 10 mil EUR biti usmereno na razvoj i modernizaciju proizvodnje u "Carnex"-u.

IPOKIPOK

- Ovaj ugovor je plod naših višemesečnih pregovora i još jedna potvrda da je "MK Grupa" na pravom putu, kao i da je ovako velika finansijska korporacija prepoznala u nama nosioca razvoja poljoprivrede ne samo u Srbiji, nego u regiji i u Ukrajini - kazao je Kostić.

Na pitanje da li je bilo moguće da ovakav kredit dobije od domaćih banaka, s obzirom na nizak nivo kreditne aktivnosti ovog sektora, Kostić je istakao da je toj kompaniji od iznosa kredita mnogo važnija reputacija koju firma dobija time što iza nje staje IFC.

On nije detaljnije izneo uslove zaduživanja (kamata i period otplate) ističući samo da su mnogo povoljniji nego kod domaćih banaka.

Ko nije dovoljno velik neće opstati

Kostić je podsetio i da u svom vlasništvu ima šećerane, mesnu industriju "Carnex", namerava da kupi fabriku šećera u Grčkoj "Hellenic Sugar" te da je iz toga jasna i njegova ambicija - da se kroz vertikalnu integraciju firmi napravi održiv sistem koji će moći da se nosi i sa konkurencijom na domaćem i inostranom tržištu.

- Imamo u vidu budućnost Srbije u EU, jer smatramo da onaj ko nije dovoljno velik neće imati snage da se suprotstavi velikim kompanijama, naveo je dodajući da smatra i da će kompanija sa svojom veličinom biti atraktivnija i za izlazak na berzu.

Na berzu izlazimo za minimalno 300-400 mil EUR

Na pitanje "eKapije" da li ima pomaka u dugogodišnjim planovima da MK konačno vidimo listiranu na nekoj berzi, Kostić kaže:

IPOKIPOK

- Kompanija veličine "MK Grupe" definitivno treba da traži svoj izlazak na neku od berzi. Naravno, to uvek gledate u odnosu na trenutne evaluacije i raspoloženje investitora. Ipak tamo negde sede ljudi koji imaju novac i koji bi želeli da ulažu. Međutim, bolje je to raditi u nekoj euforiji, nego raditi u momentu kada je prisutan pesimizam kao što je to danas. Mi na sreću, za razliku od mnogih drugih kompanija koji izlaze na IPO, nemamo potrebe da to u ovom momentu radimo jer imamo dovoljno novca, imamo dobre bankarske kredite i ne treba nam kapital za tu namenu.

On je dodao da je, na duži rok i za veće širenje u Rusiji i Ukrajini, definitivno bolje prikupiti novac od drugih investitora i krenuti sa tim novcem, jer "tada nemate problem kamate, problem roka vraćanja itd."

- I to je naša dugoročna orijentacija, ali ćemo birati pravi momenat kada to nama najviše bude odgovaralo.

Na pitanje na kojoj berzi možemo očekivati njihove akcije Kostić kaže:

- Naš izlazak neće biti vredan manje od 300-400 mil EUR, a danas u Evropi imate samo dve berze koje mogu toliko novca da prikupe – Londonsku ili Varšavsku.

Vlasnici 80.000 hektara oranica

Kostić je naglasio da je "MK Grupa" najveći poljoprivredni holding u Evropi, ističući da se u Srbiji obrađuje 25.000 hektara zemljišta, a u Ukrajini 55.000 hektara.

Osim vlasništva nad zemljom i dugoročnog zakupa u Ukrajini, "MK Grupa" poseduje skladišne kapacitete za milion tona žitarica i godišnje trguje sa oko milion tona žitarica u našoj zemlji.

Direktor IFC za proizvodnju, poljoprivredni sektor i usluge za region Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike Gi Elena (Guy Elena) podsetio je da se iz odobrenih kredita iz ranijeg perioda vidi da je ova finansijska institucija posvećena razvoju regiona, a naročito agrosektora.

- U Srbiji se 45% stanovništa bavi poljoprivredom, a klima, zemljište koje posedujete dobra je baza za razvoj poljoprivrede – rekao je danas Elena.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.