NavMenu

Tanja Vasojević, vlasnica Tadaaa Agency - Kompanije treba da nauče da kažu "izvini" i "ne znam"

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2024. 12:13
Komentari
Podeli
Tanja Vasojević (Foto: Miodora Bozar)Tanja Vasojević
U savremenom poslovnom svetu, korporativne komunikacije nisu samo podrška, već ključna strateška funkcija koja oblikuje i brani reputaciju kompanije. Preduslov za kreiranje uspešne strategije je, najpre, razumevanje i vrednovanje posla kojim se bave korporativne komunikacije, bez toga je sve samo forma, objašnjava za eKapiju Tanja Vasojević, vlasnica i direktorka agencije Tadaaa Agency.

Tanja je tokom svoje karijere uspešno realizovala brojne projekte - u korporativnom svetu na različitim pozicijama i kao direktor komunikacija jedne od najvećih privatnih kompanija u Adria regiji, potom u agencijskom svetu, ali i u građanskim inicijativama. A danas je preduzetnica i konsultant iz oblasti komunikacija i brendinga.

Objašnjava da je prvi korak ka uspešnoj strategiji duboko razumevanje identiteta kompanije, njenih ciljeva i ciljnih grupa, odnosno iskreno prepoznati vrline i mane kompanije, kao i nedostatke koji treba prevazići.

- Korporativne komunikacije nisu sektor podrške, kako su uglavnom tretirane, već strateška funkcija – jer su na prvoj liniji kreiranja i odbrane - reputacije. Ima li šta vrednije od toga? To se oni najuspešniji odavno ne pitaju. Potom, najteže je ispravno i objektivno protumačiti - ko je ta kompanija? Šta su njene vrline, a šta mane? Koji su to ciljevi koje želi da ostvari? I na kraju stvarno iskreno utvrditi, odnosno, priznati šta joj nedostaje da to realizuje i zašto. Sve ostalo više je stvar tehnike, a naravno i kreativnosti. Moje klijente savetujem da posebno obrate pažnju na to kome se kompanija obraća. Poznavanja i razumevanja publike, interne, a onda i eksterne - partnera, kupaca, saradnika, nikada nije previše - kaže.

Kada je reč o eksternoj komunikaciji, Vasojević naglašava važnost prilagođavanja poruka i tonova različitim ciljnim grupama.

- Kod eksterne javnosti kompanije često greše ponašajući se i komunicirajući kao da su ti ljudi i sami u kompaniji. Da znaju šta korporacija hoće da kaže, pa čak i da dele iste vrednosti. Greška je tretirati spoljnu publiku kao da su deo kompanije, zanemarujući njihove specifične interese i vrednosti - upozorava ona.

Sa druge strane, interna komunikacija zahteva iskrenost i transparentnost prema zaposlenima, bez lažnih predstava ili umivanja stvarnosti.

- Ka zaposlenima greška je obrnuta. Nekada zaboravimo da se obraćamo ljudima koji su unutra i da nikakvo umivanje stvarnosti, a posebno laž, ne dolaze u obzir. I uvredljivo je - navodi.

Kada kompanija treba da popravi svoj imidž u zajednici, Vasojević ističe važnost priznavanja grešaka i identifikacije uzroka problema.

- Ako je pitanje kako da popravi svoj imidž, to implicira da on trenutno nije sjajan. Zato bi prvi savet bio da kompanija prizna da je grešila. I da locira uzrok grešaka. Izvini i ne znam magične su reči, toplo preporučujem - ističe.


Generacija Z preuzima kompanije, kako ih integrisati

Do skoro su milenijalci preuzimali liderstvo u korporativnom svetu, sada sve više u te vode ulazi i Generacija Z, a Vasojević ističe potrebu za promenom korporativne kulture kako bi se prilagodila novim generacijama.

- Za početak dajte da razumemo da vreme radi za Generaciju Z. Manje radi za milenijalce kojima i ja pripadam, a, bez ljutnje, tek ne radi za starije generacije. Sasvim je izvesno ne samo da će GenZ ući u kompanije, već i da će ih preuzeti. A ta ekipa bi mogla da se nama milenijalcima zahvali za nešto bolje strartne pozicije od onih koje smo mi imali kad smo počinjali – mi izgibosmo (smeh) - priča naša sagovornica.

Predlaže da bi umesto da menjamo mlade kako bi se uklopili u postojeću kulturu, trebalo da menjamo korporaciju kako bi mogla da prihvati nove generacije.

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Kako žene mogu do značajnijih pozicija u kororativnom svetu?

Čak ni u poodmaklom 21. veku žena nije ravnopravno tretirana u biznisu, smatra naša sagovornica, koja je nedavno, nakon bogatog iskustva u svetu korporativnih komunikacija, pokrenula svoj biznis. Bitka za osnaživanje, kako ističe, u svim aspektima života, ne sme da stane i mora da bude inovirana, u skladu sa vremenom i kontekstom.

- Smatram da je svaka žena brend i upravo to je naziv radionice koju ću voditi u maju mesecu ove godine. Cilj je da svaka zainteresovana žena, bila ona poslovno ostvarena, ili na početku karijere, bila preduzetnica, zaposlena u korporaciji, influenserka, ona koja se bavi umetnošću, ali i ona koja se brine o domaćinstvu, razume svoje kvalitete, definiše svoje poruke, napiše svoj manifest i mantru. Drugim rečima, da formira svoj brend - navodi.

Potrebno je, pojašnjava, da najpre sami sebi damo vrednost brenda, da bi nam tu vrednost priznali i drugi – u porodici, u poslu, u društvu...

- Jer brendovi nisu ništa drugo do ljudske osobine i priče koje pripovedamo upakovano u ambalažu - zaključuje naša sagovornica.

Vasojević je, inače i jedan je od osnivača i član nagrađivanog Udruženja za promociju turističkih potencijala Srbije – Putujuća petorka, koje je na društvenim mrežama, još od 2016. godine, poznato pod imenom TrippinSrbija. Ovo udruženje zaslužno je za veću vidljivost i poboljšanje turističke slike Srbije na društvenim mrežama.

I. Žikić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.