NavMenu

Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu - biografija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.08.2009. 08:29
Komentari
Podeli

Prof. dr Ilija ĆosićProf. dr Ilija Ćosić

Dr Ilija P. Ćosić dipl. maš. inženjer rođen je 5. septembra 1948. godine u Rivici, Opština Irig, AP Vojvodina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, osmogodišnju u Irigu, a srednju mašinsko-tehničku u Rumi 1967. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu, smer proizvodno mašinstvo 1972. godine.

Magistarsku tezu pod nazivom: “Prilog istraživanju struktura montažnih sistema u uslovima opšteg modela proizvodnih sistema” odbranio je 1979. na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a doktorsku disertaciju “Prilog razvoju proizvodnih struktura povišenog stepena fleksibilnosti” 1983. na istom fakultetu.

Na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu zaposlio se odmah posle diplomiranja u zvanju asistenta u naučnom radu. Posle povratka iz vojske, 1974 godine, biran je u zvanje asistenta na predmetu Fabrička postrojenja.

U zvanje docenta na FTN u Novom Sadu izabran je 1983., vanrednog profesora 1988. a redovnog, za užu naučnu oblast proizvodni sistemi, 1993.

Izvodio je i izvodi predavanja na sledećim predmetima:

  • Proučavanje i merenje rada
  • Tehnološke osnove efektivne proizvodnje
  • Osnovi teorije industrijskih sistema
  • Projektovanje proizvodnih sistema
  • Tehnološki montažni sistemi
  • Organizacija i menadžment
  • Upravljanje malim preduzećima
  • Proizvodni menadžment
  • Efektivna proizvodna preduzeća.

Pored nastave u Novom Sadu držao je i predavanja na dodiplomskim i poslediplomskim studijama na Mašinskom fakultetu u Mostaru, Akademiji Kopnene Vojske u Zagrebu, Mašinskom fakultetu u Srpskom Sarajevu, Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu, Mašinskom fakultetu u Banja Luci i Višoj tehničkoj školi u Doboju.Na Univerzitetu Ujedinjenih nacija – ECPD u Beogradu izvodi nastavu na predmetu Integralni i operacioni menadžment.

Prof. dr Ilija Ćosić je do sada objavio kao koautor ili autor šesnaest (16) knjiga, preko 200 naučnih i stručnih radova i jedno poglavlje u knjizi “Group technology” objavljenoj u SAD. Obradio je do sada sa saradnicima 22 naučna projekta i bio je nosilac naučno-istraživačkog projekta “Istraživanje i razvoj struktura računarski integrisanih, robotizovanih efektivnih proizvodnih sistema” (11MO9RT1) koga je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnologiju Republike Srbije za priod 1996/2000. godine. Aktivni je učesnik u procesima saradnje sa privrednim preduzećima koji su rezultirali u 32 projekta u područjima tehnoloških,proizvodnih i organizacionih struktura preduzeća. U okviru reforme višeg i visokog obrazovanja u skladu sa preporukama Bolonjske deklaracije bio je nosilac projekta “Razvoj organizacione strukture integrisanog univerziteta” koga je finansiralo Izvršno veće AP Vojvodine.

Bio je direktor Instituta za industrijske sisteme FTN, šef Katedre za proizvodne sisteme, organizaciju i menadžment i prorektor na Univerzitetu u Novom Sadu (2000/2001.). Dekan je Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu od 1998.godine, i direktor međunarodne poslediplomske škole IIM EURO.

Bio je na specijalizaciji u Nemačkoj i Švajcarskoj, a kao gost profesor radio je na Univerzitetu u Štutgartu na projektu “Development of an Expert Sistem for the Configuration of Assembly Systems”. Aktivno je učestvovao u projektovanju i postavljanju modela fabrike za montažu i logistiku na Institutu FhG IAO u Štutgartu.

Bio je mentor velikog broja diplomskih radova i mentor ili član komisije preko 50. magistarskih teza i 18. doktorskih disertacija,u Novom Sadu, Banja Luci, Mostaru, Zrenjaninu, Srpskom Sarajevu i na ECPD u Beogradu.

Član je uređivačkog Odbora internacionalnog časopisa “International Journal of Advanced Robotic Systems” – TU Wien, i naučnog Odbora DAAAM asocijacije sa sedištem u Beču. Član je “Internacional Higher Education Academy of Sciences (IHEAS)”, Moscow, Russia od 10. juna 2003. god.,”International Management Academy (IMA)”, Novi Sad od 13. maja 2004. Član je “Internacional Higher Education Academy of Sciences (IHEAS)”, Moskva, Rusija od 10. juna 2003. godine, “International Management Academy (IMA)”, Novi Sad od 13. maja 2004 i član “Srpske obrazovne akademije” od 27. aprila 2007. godine, kao i član Patronata Humanitarnog društva “Privrednik”.

Osnovao je Društvo Studenata “Mašinac” i bio pokretač i prvi glavni i odgovorni urednik studentskog lista “Mašinac” (1971).

Bio je poslanik u Skupštini Srbije, delegat u Skupštini grada Novog Sada i član Saveta za izgradnju Sportskog i poslovnog centra SPENS u Novom Sadu. Bio je predsednik Opštinskog i Univerzitetskog Komiteta i Izvršni Sekretar za nauku i obrazovanje PKSK Vojvodine.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada (1984),medalje “Profesor Pavle Stanković” (2002), ordena Svetog Save II reda (2004), Nagrade „Luča“ koju dodeljuje Srpska čitaonica u Irigu, „Junske nagrade“ Privredne komore Novog Sada i drugih javnih priznanja.

Oženjen je i ima dvoje punoletne dece i dve unuke. Stanuje u Novom Sadu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.